Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Textanalys

Åsaskolan 6-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 8 november 2018

Genom att lära sig en metod för att tolka och analysera texter kan man öka sin förmåga att ”läsa mellan raderna”. Att läsa mellan raderna är ett detektivarbete där man skall uppfatta något som författaren inte säger rakt ut. Man samlar in ledtrådar och lägger ihop dem för att förstå vad som har hänt. Man får ta hjälp av andra delar av texten och sina egna erfarenheter för att uppfatta handlingen. Om man inte kan läsa mellan raderna blir texten platt och tråkig och det blir svårare att lära sig saker. Vi ska under några veckor arbeta med att analysera och tolka noveller med hjälp av en tydlig arbetsgång.

Syfte

Centralt innehåll

Undervisning

Vi kommer att läsa ett antal texter och ni får hjälp att svara på frågor, av typen: på raderna, mellan raderna och bortom raderna.

Bedömning

Ni kommer att få läsa en text och svara på frågor till den.

Tidsplan

v. 46-48

Metodbeskrivning

Metodbeskrivning

Analysera = att plocka isär något för att se vad det består av och hur det fungerar. Man kan t.ex. analysera dricksvatten för att se vilka ämnen det innehåller. Om man analyserar en text är man intresserad av hur den är uppbyggd och hur den påverkar den som läser den.

Tolka = När man tolkar en text letar man oftast efter vad författaren vill säga med den. Författaren har ett budskap eller ett meddelande till läsaren och när man tolkar letar man efter budskapet/meddelandet. Det handlar inte endast om vad författaren vill utan vi är alla olika och det innebär att vi kan tolka texter olika utan att någon har mer rätt än någon annan.


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Matriser i planeringen
Textanalys-kunskapskrav
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback