Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Klaras hemlighet. Läsa: flyt och förståelse år 5 vt-19

Alsike skola, Knivsta · Senast uppdaterad: 21 januari 2019

Genom att läsa får du tillfälle att öva ditt läsflyt, lära dig nya saker, nya ord, kan hänga med och förstå vad en film eller spännande tv-serie handlar om eller så vill du kanske bara läsa något läskigt eller roligt att för att slappna av. Vi tränar högläsning och att lyssna på varandra. Vi läser på, mellan och bortom raderna, arbetar med olika lässtrategier och samtalar om det vi läser. Klaras hemlighet lyfter viktiga frågor och i samtalen kommer du få använda dina personliga erfarenheter för att få en ökad förståelse för det lästa.

Syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska stimulera ditt intresse för att läsa och skriva. Du ska få möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska du ges förutsättningar att utveckla ditt språk, din egen identiteten och din förståelse för omvärlden.

Undervisning/arbetssätt

 

  • Du blir indelad med en kamrat i "läspar".
  • Du kommer ibland läsa samma bok högt.
  • Du ska skriva läslogg och/eller svara på frågor och ord efter läst text.
  • Du ska diskutera om innehållet i texten du har läst.
  • Du ska återge och sammanfatta innehållet, muntligt och skriftligt.
  • Du ska resonera om lästa texter och sedan anknyta till dina egna erfarenheter.

Bedömning

Under arbetets gång kommer jag att bedöma:

  • Hur din förmåga att använda olika sätt för att förstå (lässtrategier) förbättras och fördjupas. Det visar du när du är med i samtal om böckers handling, skriver om det du läst och svarar skriftligt på frågor om texten. Både om sådant som står och sådant som man får "läsa mellan raderna" för att förstå.
  • Hur du blir bättre på högläsning. Detta visar du genom att läsa med bättre flyt och mer inlevelse efter hand.
  • Hur du blir bättre på att sammanfatta innehållet. Det visar du muntligt när du berättar vad som hände sist du läste och skriftligt när du väljer ut och beskriver det viktigaste i boken.
  • Hur din förmåga att läsa mellan raderna utvecklas. Detta visar du när du tolkar en händelse eller situation som finns i texten, och för att kunna tolka måste du för det första förstår situationen och sätta in det som sägs (uttalandet) i rätt sammanhang.
  • Hur du utvecklar din förmåga att koppla ihop dina egna erfarenheter med det du läser. Du visar det när du använder sådant du vet eller har varit med om tidigare för att kunna dra slutsatser om det du läser.

Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Klaras hemlighet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback