Skolbanken Logo
Skolbanken

Historia 1 - europeiska epokindelningen

Gymnasiesärskolan, Simrishamn · Senast uppdaterad: 12 november 2018

Vi arbetar med tidslinje med tidsbegreppen förhistorisk tid, forntiden, antiken, medeltiden, renässansen och upplysningstiden. Vi diskuterar utmärkande drag för dessa epoker. Vi börjar med jordens uppkomst och arbeta oss fram till hur människans livsvillkor och Simrishamn som bygd har förändrats.

Syfte:

Syftet med undervisningen är att eleven ska få en förståelse för hur en tidslinje är uppbyggd, för att få kunskap om olika tidsperioder och en historisk referensram av dåtid, nutid och framtid. Eleven ska få förståelse för samhällsförändringar, hur dåtiden påverkar nutiden. Hur människan skapades på jorden, hur människans villkor har förändrats genom historien: hur man reste, hur bodde man förr, vad åt man, hur fick man tag i mat, vad hade man på sig. Eleven ska även få förståelse för historiska källor och slutligen vilka spår kan vi se av detta i Simrishamn.

Metod

Vi kommer att arbeta med ämnet Historia med utgångspunkt film; "Människans historia" och "Historieätarna". Vi arbetar med tidslinje och bilder som ger svar på frågorna bostad, mat, kläder och färdmedel. Med det som grund kommer vi att diskutera det vi sett, göra jämförelser med hur det var då - nu och markera var vi befinner oss på tidslinjen. Vi kommer att besöka Simrishamns museum, Simris runsten, Simrislund hällristning och stadsvandring i Simrishamn. Eleverna kommer hjälpas år att dokumentera arbetet och besöken med kamera. Vi använder oss av muntlig presentation, skriftlig presentation och digitala kommunikationsmedel.


Läroplanskopplingar

ordna händelser och upplevelser i tid och rum,

Uttryck för tid som beskriver nutid, dåtid och framtid samt uppdelning av tid, till exempel morgon, veckodag och årstid.

Eleven använder ord, begrepp och symboler på ett i sammanhanget relevant sätt.

Matriser i planeringen
Historia 1 - europeiska epokindelningen
Uppgifter
Historia 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback