Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4

Djur och natur.

Gylle skola, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 12 november 2018

Under detta arbetsområde ska vi lära oss mer om djur och växter, hur de sorteras och artbestäms. Vi ska lära oss om fotosyntesen, ekosystem, näringsvävar och näringskedjor.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Under detta arbetsområde kommer vi att lära oss om fotosyntesen och hur allt i naturen hänger ihop. Vi kommer att träna på att artbestämma vanliga djur och växter samt att sortera in dem i grupper ( däggdjur, kräldjur, insekter, spindlar, fåglar, fiskar, groddjur, växtätare, rovdjur, blommor, svampar, lövträd, barrträd). Vi kommer också att lära oss om vad som är typiskt för dessa grupper.

Vi kommer att lära oss om fotosyntesen, ekosystem, näringsvävar och näringskedjor. 

Vi kommer att lära oss de vanligaste djuren och växterna i Sverige.

Detta för att förstå hur allt i naturen hänger ihop och för att vara bekant med de olika arter som finns i vår närmiljö.

Vi ska lära oss hur man utför fältstudier och hur man  för dokumentation.

Hur ska vi lära oss detta?

Detta kommer vi att lära oss genom att träna på att sortera arter i grupper, att se på film, att läsa om djur och natur, skriva texter samt att göra fältstudier utomhus i skog och mark.

Vad som kommer att bedömas:

Eleverna kommer att bedömas på sin förmåga redogöra för fotosyntesen, kretslopp, näringsvävar, näringskedjor. De ska också kunna artbestämma de vanligaste växterna och djuren i Sverige samt kunna förklara vad som kännetecknar däggdjur, kräldjur, insekter, spindlar, fåglar, fiskar, groddjur, växtätare, rovdjur, blommor, svampar, lövträd, barrträd.

Hur du får visa vad du kan:

Att de muntligt berättar, genom löpande skriftliga uppgifter samt genom laborationer och dokumentation av dessa. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Biologi - målen att nå i år 4 och 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback