Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världens stora religioner

Skapad 2018-11-12 22:12 i Ångelstaskolan Uppsala
Grundskola 5 Religionskunskap
Vad händer efter döden? Vad är rätt och vad är fel ? Hur tror man om liv och död runt om i världen ? Hur startade olika religioner ? Vad är religion ? Detta är arbetsområdet som ställer frågor som ibland är kluriga att svara på, men spännande att fundera över . Du kommer att få reda på hur de stora världsreligionerna startade, hur olika troende tolkar sin religions olika påbud och regler , och du kommer att få fundera över hur du själv tror.

Innehåll

Du ska få läsa, prata, och lyssna i syfte att få kunskaper om hur de stora världsreligionerna startade , hur olika troende ber, hur tankar kring liv och död, rätt och fel formuleras och många ord för att kunna prata om religion. 

Vi använder många olika läromedel och du kommer att få visa din kunskapsutveckling genom att berätta muntligt och skriftligt om det du lär dig. 

Den avslutande uppgiften blir att jämföra några olika religioner , antingen genom en egen beskrivande text, eller genom en uppgift jag ger dig

Kopplingar till läroplanen

 • medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen,
  Gr lgr11
 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.
  Re
 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.
  Re  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: