Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Alla årskurser

I taket lyser stjärnorna V.47-51

Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 13 november 2018

Som avslutning på Svensktimmarna denna termin ska vi gemensamt läsa den skönlitterära boken "i taket lyser stjärnorna" av Johanna Thydell. Under läsningen kommer vi arbeta med frågor och uppgifter i anslutning till viktiga ämnen som boken lyfter. "Jenna är tretton år och har just börjat sjuan. Det enda hon borde oroa sig för är Ullis-Knullis i klassen som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol och peruker. Där bor nämligen en mamma som har cancer. I taket i Jennas rum har hon och mamma klistrat upp stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt. Om du dör mamma, då tar jag livet av mig. I taket lyser stjärnorna är en roman om det svåraste svåra. Om att vara stark och svag på samma gång. Om att ingenting blir riktigt som man trott och om den första kärleken som ingen annan kan förstå."

Målet med undervisningen är att...

-  Du ska få kunskaper om skönlitteratur. 

- Du ska öva din läskunnighet och läsförståelse. 

- Analysera kring texters budskap och känslor. 

- Samtala om texter och dess struktur.  

- Följa lässchemat.

Så här ska vi arbeta

- I detta arbetsområde kommer du få läsa boken "i taket lyser stjärnorna". Vi kommer följa ett lässchema där vi veckovis kommer skriva läslogg och analysera boken syfte och budskap.

- Vi kommer samtala om bokens budskap och ha gruppdiskussioner veckovis. 

- Avslutningsvis kommer du att få skriva en avslutande uppgift som behandlar hela boken. 

 

Detta skall bedömas

Du kommer att bedömas utifrån de kunskapskrav som anges nedan.

Du kommer att bedömas muntligt och utifrån hur du deltar, samtalar och visar förståelse för arbetsområdet på lektionerna, kopplat till kunskapskraven.  

Du kommer även bedömas på de skriftliga inlämningarna och slutuppgiften. 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Lässchema och uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback