Pedagogdel
Förmågor att utveckla (geografi):
- analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen
- göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.
Centralt innehåll:
- Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
- De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
- Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
- Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
- Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Kunskapskrav:
- Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur. I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
- Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
- Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
- Eleven har grundläggande kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Elevdel
Detta ska du lära dig:
- Namn på länder, orter, vatten och berg i Europa.
- Hur jorden är uppbyggd och hur jordytan förändras.
- Geografiska begrepp
- Att använda kartor och andra geografiska källor
Såhär ska vi arbeta:
- Diskussioner och grupparbeten om jordens uppbyggnad
- Skriftliga uppgifter
- Spela “Seterra”
- Förhör om Europas namngeografi.
Såhär blir du bedömd:
- På kunskaper du visar i muntliga diskussioner och grupparbeten.
- På förhöret om Europas namngeografi.
- På skriftliga uppgifter om natur- och kulturlandskap.