Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sim- och plask

Skapad 2018-11-13 17:56 i Maltesholmsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola F Idrott och hälsa Svenska
Stockholms stads alla sexåringar erbjuds i år gratis lek-och plask vid fyra tillfällen, på kommunens badhus. Staden satsar på att alla barn ska få en grundläggande vattenvana. I årskurs 2 ingår simskola och i årskurs 5 är simning ett av kunskapskraven i ämnet idrott. Syftet med upplägget inför första badbesöket är att alla elever ska vilja gå ned i bassängen.

Innehåll

 

Det är roligt och läskigt att gå till badhuset med klassen första gången, speciellt om man inte vet om man är ensam om att inte kunna simma.

Vi läser "Kaj lär sig simma" i helklass och visar bilderna på storskärm, så att alla kan se barnens  ansiktsuttryck.  Då får alla möjlighet att identifiera sig med något barn i boken, vare sig man är kaxig, simkunnig eller lite ängslig. Vi läser i boken ca 15 minuter tre dagar i rad innan själva badbesöket.

Vi resonerar vi varje lästillfälle om hur det känns för de olika barnen i boken. Vi pratar om hur skönt det är när man vågar ta en risk och göra något som man är orolig för. Eleverna peppar varandra och får förståelse för hur olika känslor spelar roll i en badbassäng.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: