Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Clio: flodkulturer,det antika Grekland, romarriket, kolonialism och imperialism

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 14 november 2018

För ca 5000 år sedan uppstod de första samhällena, de byggdes ofta kring floder för där hade både djur och människor tillgång till vatten. Dessutom kunde människorna använda sig av vattnet för att transportera både sig själva och varor. Där börjar vår historiedel. Vi går sen vidare till det antika Grekland, där den första demokratiska staten växte fram. Men det var inte bara enkelt att leva i det antika Grekland. Vi går sedan vidare till Romarriket. Romarriket var ett stort imperium med mycket makt. De växte och växte genom att besegra nya områden genom att kriga. Romarna var inte bara bra på att kriga utan de var väldigt duktiga på att bygga också. Till sist går vid vidare och läser om kolonialismen. Här ska du få läsa om den kända triangelhandeln mellan Europa, Asien och Afrika. Du kommer också att få lära dig mer om historiska källor och vad som är viktigt att tänka på när du läser information från så länge sen. Detta området kommer vi jobba med fram till jul.

Tid: Ca 6 veckor

Syfte

  • Flodkulturerna: I det här arbetsområdet kommer du att lära dig vad en flodkultur är. Det fanns fyra flodkulturer som grundades för drygt 5 000 år sedan. Dessa var Mesopotamien, Egypten, Indus och Kina. Du ska nu få fördjupa dig i en av dessa kulturer.

  • Det antika Grekland: I det här arbetsområdet ska du få förståelse för hur de grekiska stadsstaterna grundades och utvecklades och så småningom uppgick i Alexander den stores rike. Dessutom ska du jämföra de två stora stadsstaterna Aten och Sparta med varandra och avslutningsvis titta på vad som hände med det grekiska riket när Alexander den store dog.

 

  • Romarriket: I det här arbetsområdet ska du läsa om romarrikets uppkomst och fall. Arbetsområdet är indelat i tre delar. Delarna innehåller texter och aktiviteter med olika fokus. Genom aktiviteterna får du bland annat undersöka hur stort romarriket var samt hur romarriket styrdes under olika perioder. I arbetsområdet kommer du också att få öva på att vara källkritisk.

 

  • Kolonialismen: Syftet med det här arbetsområdet är att du ska kunna resonera om orsaker till och konsekvenser av koloniseringen. Du kommer också att få undersöka några utvecklingslinjer inom koloniseringen, kopplat till kulturmöten. Dessutom kommer du att få arbeta med ett historiskt källmaterial och lära dig att använda några historiska begrepp.

 

Bedömning: Ditt deltagande på lektionerna. Din aktivitet i Clio. Skriftlig bedömning i form av inlämningar/prov. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapkrav historia åk 7-9
Uppgifter
FN och Barnkonventionen
Rapports årskrönika
Teater- Diskussionsfrågor

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback