Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7

Kemins grunder. Ht 2018,Vt-2019 Åk 7

Stenhammarskolan 7-9, Flen · Senast uppdaterad: 15 november 2018

Vi ska lära oss om kemispråket, ämnens uppbyggnad och om kemins historia. Begrepp som kommer behandlas i detta avsnitt är bland annat: vad är atomer och molekyler, vad är skillnaden mellan en blandning och en kemisk förening? Vad är ett naturvetenskapligt arbetssätt och hur laborerar man under säkra förhållanden och vad är en blandning.

 

Vecka 46-50. Totalt 5 veckor på höstterminen och 3 veckor på VT 2019

Syfte

Använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.    Samt genomföra systematiska undersökningar i kemi.

Arbetssätt

  • Ha genomgångar.

  • Läsa i kemiboken och titta på filmer.

  • Svara på frågor kopplade till genomgångarna, filmen och kemiboken.

  • Diskutera i grupper och i helklass.

  • Utföra en laboration för att förstå de olika kemiska begreppen.

  • Skriva en laborationsrapport.

Bedömning

 

Utföra en laboration där du visar att du kan följa instruktioner och använda utrustning på ett säkert sätt och fungerande sätt. Du ska också visa att du kan arbeta på ett vetenskapligt arbetssätt.

 Skriva en fullständig laborationsrapport

Lektionsaktivitet: Vara muntlig delaktig i diskussioner genom att ställa frågor, framföra och svara på åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Gör ett skriftligt prov och ett mindre läxförhör där du visar att du har faktakunskaper.


Läroplanskopplingar

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper, fasövergångar och spridningsprocesser för materia i luft, vatten och mark.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Gruppering av atomslag ur ett historiskt perspektiv.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Kemi
Uppgifter
Laboration om jäsning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback