Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Ordning och reda!

Skogstorpsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 20 november 2018

Hur sköter man om sin inomhusmiljö? Vad är viktigt att tänka på? Är det verkligen tråkigt att städa eller kan man göra det till en rolig lek?

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Att visa respekt inte bara för varandra utan även för sin närmiljö. Vi vill att barnen ska lära sig se värdet i saker och faktiskt förstå att saker behöver lite omvårdnad för allas trivsel. Vi vill att de utvecklar sin samarbetsförmåga genom att samtala samt fatta beslut ihop med andra som i sin tur leder till att alla känner sig delaktiga och effektiva. 

• Varför ska eleven lära sig detta? 
För att det är viktigt att vistas i en ren och trevlig miljö. Barnen behöver lära sig uppskatta sakerna som finns omkring dem och inse att det ligger lite ansvar även på dom när det kommer till hanteringen av allt material.  
För att vi efter vår senaste samarbetsövning märkte att samarbete är någonting vi behöver lägga mer fokus på på fritids. 

• Vad ska eleven förstå? 
Hur mycket mysigare och trevligare det blir när man hjälps åt samt att vi skulle hinna med så mycket mer med dom ifall vi inte behövt lägga så mycket tid på att städa, beställa och plocka undan. Vi vill att detta ska falla sig naturligt för barnen även hemma. 

• Vilka förmågor ska eleven utveckla? 
Vårt mål är att eleverna ska bli mer uppmärksamma på sin närmiljö samt att vi vill fortsätta arbeta med samarbete och respekt.   


Hur ska detta gå till? 

Vi kommer att börja dagen med ett fritidsmöte i soffan. Vi ska samla på oss lite saker som på något vis gått sönder eller kommer att gå sönder ifall eleverna inte tar hand om det bättre. Barnen får titta på dessa saker och diskutera hur man hade kunnat göra annorlunda. 
De får själva hjälpa till att se efter vad som behöver göras på fritids, behöver vi sortera någonstans? Städa undan eller kanske torka av? Kika på blommorna, behöver dom vatten? 
Vi kommer att tala om för eleverna att VARJE fredag så kommer vi att slänga alla halvfärdiga projekt som inte blivit gjorda under veckan. 
Eleverna kommer att bli indelade i små grupper där varje grupp får ett litet uppdrag. 
1. sortera tre lådor med lego. 
2. sortera tre lådor med lego. 
3. Sortera tre lådor med lego.
4. Torka av och ställa iordning penslar och färger. 
5. vässa pennor och sortera lådorna med sudd, saxar, lim och blyerts 
6. sortera färgpennorna 
7. Vattna blommorna och slänga saker som ingen använder
8. Torka av alla bänkar och bord 
9. Fixa lådorna i mysrummet 
10. sortera spelen och ställa dom snyggt i hyllan, sakans det något? 
11. rista kuddar och filtar. 

När dom är klara med uppdragen kommer vi ha att ha ett litet utvärderingssnack och sen myspys med film och popcorn i klassrummet. 

 


• Kopplat till lgr11  
kap-4  (Se nedan.) 

Utvärderingen 
Vi var lite oroliga över reaktionerna på städningen men till vår stora förvåning var barnen positivt inställda till uppdraget och dom gjorde verkligen bra ifrån sig! Ingen smet undan eller gick ifrån innan det var klart och alla hade fullt fokus på hur dom skulle kunna lösa uppgiften på bästa sätt. Ett väldigt gott samarbete skapades i grupperna och flera utav eleverna kom springandes när dom var klara och frågade efter fler uppgifter. Efteråt pratade vi med dom om hur bra det gick och hur stolta vi blev över att dom tog det på allvar. Ingen hade några invändningar utan sträckte på sig och höll med om att det var mycket trevligare att vistas i en ren och fräsch miljö. 


Lärmiljö 
Elverna fick verkligen tillfälle att se hela sin inomhusmiljö och efter bara några minuter började dom själva tänka på hur dom kunde förbättra den. Vi kunde se ett oerhört snabbt lärande. 

 

 


Läroplanskopplingar

pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,

skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,

kommunicera med språkliga uttrycksformer i olika sammanhang och för skilda syften,

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.

Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt.

Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback