Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Europa-forska om ett land samt ta reda på var ett antal länder, huvudstäder, sjöar och hav ligger.

Skapad 2018-11-15 11:09 i Främbyskolan Falun
Under några veckor ska eleverna få forska om minst ett land i Europa.
Grundskola 5 Bild Teknik Geografi Svenska
Under några veckor ska du få forska och söka fakta om ett land i Europa. Du kommer också att få illustrera din text genom att göra ett "tittskåp" om ditt land. Utöver detta kommer vi också jobba med kartor och träna på var länder, huvudstäder och en del vatten ligger i Europa

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas.

Genom att få möjlighet att forska om ett land i Europa så får du djupare kunskap om det landet. Du kommer att få träna dig i att skriva en faktatext om ditt land. Du kommer också att få träna din förmåga att kunna placera ut  Europas länder, huvudstäder, sjöar och hav på en blindkarta.

Bedömning - vad och hur

Jag kommer att bedöma dina kunskaper om Europa genom att studera;

 • din förmåga att forska om ett av Europas länder och att du då har fått med dig alla de delar som ska finnas med i en faktatext om ett land, som vi har gått igenom tillsammans innan
 • om du tagit till dig de kunskaper vi har gått igenom
 • hur väl du kan placera ut Europas länder på en blindkarta
 • samt att du är aktiv i arbetet

Arbetsformer och undervisning

Eleverna har valt sitt eget land och forskar nu om det. Arbetet görs för det mesta enskilt och faktabladen skrivs i datorn eller för hand. Som avslutning ska de få muntligt redovisa sitt arbete om Europa för sina klasskamrater.

Vi kommer vi att ha ett par läxförhör med blindkarta där eleverna får visa sina kunskaper när det gäller placeringen av Europas länder, huvudstäder och vatten. 

När faktatexten är klar kommer eleverna få arbeta praktiskt och illustrera något från sitt land i ett "tiitskåp".

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och
  Sh
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Sh  E 6
 • Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
  Ge  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: