Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7

Språkhistoria och nordiska språk

Ornäs skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 12 januari 2022

Varifrån härstammar vårt språk? Hur har vårt språk utvecklats? Vad är minoritetsspråk? Det är bland annat dessa frågor vi i det här arbetsområdet kommer att få svar på.

Vi ska lära oss mer om språkhistoria och nordiska språk. Du ska få lyssna till din lärare då denne berättar om det svenska språkets ursprung och historia. Du kommer att få ta del av norska, danska och finska. Du kommer också att få ta del av de minoritetsspråk som finns i Sverige. Vi kommer också att prata om lånordens betydelse. Att låna ord från andra språk har vi gjort under en väldigt lång tid.

Under lektionerna kommer vi också att jobba med att läsa olika texter, studera runskrift, se korta filmer, lyssna på musik och diskutera. Arbetet kring språkhistoria kommer att examineras i ett skriftligt prov. När detta blir kommer vi överens om tillsammans. Arbetet kring nordiska språk kommer att examineras genom att du, tillsammans med en kompis, ska göra ett bildspel. Vilka som kommer att jobba ihop bestämmer din lärare.

Efter avslutat arbetsområde ska du kunna visa medvetenhet då det gäller svenska språkets historia, de nordiska språken och minoritetsspråken. Du ska också visa att du kan se likheter och skillnader mellan närliggande språk.

Så här kommer dina kunskaper att bedömas (förenklat utifrån centralt innehåll och kunskapskraven):

E - Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. Du förbereder och genomför enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Konkretisering: Du nämner något sätt som gjort att vårt språk förändras. Du vet något om vad som är utmärkande för varje språkhistorisk epok. Du berättar vad grannspråk är och vilka språk det gäller. Vad som är typiskt för våra grannspråk och om några få likheter och skillnader mellan svenskan och dessa. Du berättar vilka våra minoritetsspråk är. Du berättar mer utförligt om något av minoritetsspråken. I din presentation läser du innantill ganska mycket. Du använder PowerPoint som ett hjälpmedel men använder inte så många funktioner. Presentationen är kortfattad men har med det viktigaste.

C - Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. Du förbereder och genomför utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Konkretisering: Du nämner olika orsaker till varför språk förändras, vet vad som är utmärkande för varje språkhistorisk epok och hur detta har påverkat och påverkar vårt språk. Du berättar vad grannspråk är och vilka språk det gäller. Vad som är typiskt för våra grannspråk och om några likheter och skillnader mellan svenskan och dessa. Du berättar vad minoritetsspråk är och vilka som ingår. Du berättar mer utförligt om några av minoritetsspråken. I din presentation har du ganska god kontakt med åhörarna. Du använder PowerPoint som ett hjälpmedel och använder dess funktioner. Presentationen är tydlig, ganska fyllig och har med det viktigaste.

A - Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. Du förbereder och genomför välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang. Konkretisering: Du nämner olika orsaker till varför språk förändras, vet vad som är utmärkande för varje språkhistorisk epok och hur detta har påverkat och påverkar vårt språk. Du berättar vad grannspråk är och vilka språk det gäller. Vad som är typiskt för våra grannspråk och om några likheter och skillnader mellan svenskan och dessa. Du berättar vad minoritetsspråk är och vilka som ingår. Du visar att du vet anledningen till varför vissa språk är just minoritetsspråk och hur det påverkar språket och de som talar språket. Du berättar mer utförligt om några av minoritetsspråken. I din presentation har du god kontakt med åhörarna. Du använder PowerPoint som ett hjälpmedel och använder dess funktioner på ett utvecklat sätt. Presentationen är tydlig, fyllig och har med det viktigaste.



Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Gör ett bildspel
Om minoritetsspråken
bildspel
Inför provet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback