Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

8

Energi och resurser

Åsö grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 november 2018

I det här momentet kommer vi att problematisera grundstenarna för den moderna civilisationen: konsumtion, resursfördelning och energiförbrukningen. Vi kommer att behandla olika typer av geografiska modeller, teorier och källor för att bemöta olika orsaker och konsekvenser av resurs- och energifördelningen lokalt och globalt.

Arbetssätt

Undervisningen kommer att deras upp i två faser. En fakta inhämtningsfas kantad av genomgångar, gruppdiskussioner och mindre lektionsövningar med syftet att förse er med faktakunskaper, geografiska förklaringsmodeller och begrepp tillräckliga för genomföra en fältstudie samt resonera kring konsekvenser av sagda fältstudie.

 

Den andra fasen kommer att i huvudsak handla om en fältstudie som genomförs i grupper. Fältstudien kommer att behandla samhällsplanering och resurs- och energiförbrukning i vårt samhälle. Fältstudien kommer att redovisas muntligt med visuella hjälpmedel så som powerpoint, kartor, modeller och grafer. Vidare kommer varje enskild elev att få resonera enskilt (under lektionstid) rörande konsekvenser i olika perspektiv.  

 

Bedömning.

Du kommer att bedömas kontinuerligt under lektionstillfällena delvis genom fakta baserade läxor, mindre gruppdiskussioner och lektionsuppgifter, men bedömningens huvuddel kommer att ligga på fältstudien samt en individuell skrivuppgift.

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett relativt ändamålsenligt sätt

Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Matriser i planeringen
Energi och resurser
Uppgifter
Fältstudie

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback