Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hinduism och buddhism HT-18

Skapad 2018-11-19 09:15 i Thorildsplans gymnasium Stockholm Gymnasieskolor
Gymnasieskola
Seminarium + inlämningsuppgift

Uppgifter

  • Hinduism och buddhism - seminarium

  • Buddhism - inlämningsuppgift

Matriser

Hinduism och buddhism - seminarium

Rubrik 1

Nivå 1
Du visar förståelse för grundläggande begrepp, ger enkla förklaringar och några exempel kring dessa. Du kan översiktligt redogöra för och analyserar hinduismen och buddhismen samt dess kännetecken och uttryck historiskt och i samtiden. I din analys förklarar du enkla samband och drar enkla slutsatser om hinduismen och buddhismen i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv.
Nivå 2
Du resonerar med hjälp av grundläggande begrepp, ger tydliga exempel och gör relevanta jämförelser kring dessa. Du kan utförligt redogöra för och analyserar hinduismen och buddhismen samt dess kännetecken och uttryck historiskt och i samtiden. I din analys förklarar du samband och drar välgrundade slutsatser om hinduismen och buddhismen i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv.
Nivå 3
Du för ett välgrundat resonemang kring olika begrepp, gör relevanta jämförelser, genomtänkta analyser och egna reflektioner kring dessa. Du kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera hinduismen och buddhismen samt dess kännetecken och uttryck historiskt, i samtiden. I din analys förklarar du komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser om hinduismen och buddhismen i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv.
Aspekt 1

Buddhism - inlämningsuppgift

Rubrik 1

Nivå 1
Du kan översiktligt redogöra för och analysera buddhismens olika riktningar, dess kännetecken och uttryck historiskt och i samtiden. I din analys förklarar du enkla samband och drar enkla slutsatser om buddhism i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv. Vidare kan du översiktligt redogöra för likheter och skillnader mellan buddhismens riktningar gällande människosyn och gudsuppfattning och underbygga dina resonemang med enkla argument.
Nivå 2
Du kan utförligt redogöra för och analysera buddhismens olika riktningar, dess kännetecken och uttryck historiskt och i samtiden. I din analys förklarar du samband och drar välgrundade slutsatser om buddhism i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv. Vidare kan du utförligt redogöra för likheter och skillnader mellan buddhismens riktningar gällande människosyn och gudsuppfattning och underbygga dina resonemang med välgrundade argument.
Nivå 3
Du kan utförligt och nyanserat redogöra för och analysera buddhismens olika riktningar, dess kännetecken och uttryck historiskt och i samtiden. I din analys förklarar du komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser om buddhism i relation till individer, grupper och samhällen utifrån olika tolkningar och perspektiv. Vidare kan du utförligt och nyanserat redogöra för likheter och skillnader mellan buddhismens riktningar gällande människosyn och gudsuppfattning och underbygga dina resonemang med välgrundade och nyanserade argument.
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: