Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

El tiempo perfecto - muntligt

Skapad 2018-11-19 10:54 i Hagagymnasiet Borlänge
Gymnasieskola Moderna språk
Detta arbetsområde har fokus på den spanskspråkiga kulturen och förmågan att uttrycka sig muntligt.

Innehåll

Spanska 2

Tala

Det här området handlar om att utveckla förmågan att uttrycka sig muntligt på spanska. Du ska dessutom få kunskap om olika kulturella företeelser i den spanskspråkiga världen genom att välja ett valfritt land att fördjupa dig i. Du ska arbeta självständigt och ta reda på information om det land du väljer. Du ska låtsas att du reser till landet och berätta om vad du upplevt genom att använd dig av tempus perfekt och även kunna jämföra ditt land med Sverige.

Centralt innehåll     

  • Personlig information; ämnesområden som är välbekanta för eleverna; vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser; åsikter, känslor och erfarenheter.
  • Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Förberedelser:

  • Välj ett spansktalande land som du ska "låtsas" besöka.
  • Ta reda på information om landet och kulturen som kännetecknar landet (musik, dans, mat, museum, historia, sport, etc)
  • Ta reda på vilka verb som du behöver kunna för att presentera din resa (exempel: viajar, visitar, ver, conocer, estar).
  • Beskriv vad som är likt eller olikt med landet som du valt om du jämför med Sverige.
  • Skriv ett manus över hur din presentation ska se ut
  • Förbered en Power Point som stödjer det du vill berätta om landet

Examination:

  • Du kommer att examineras muntligt och bedömas enligt kunskapskraven för muntlig framställning men också för hur du väljer och använder dina källor och hur du jämför ditt land med Sverige. (se matris).

Matriser

Mod
El tiempo perfecto - muntligt

E
C
A
Muntlig framställning
I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
För att förtydliga och variera sin kommunikation bearbetar eleven, och gör enstaka enkla förbättringar av, egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation bearbetar eleven, och gör enkla förbättringar av, egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin kommunikation bearbetar eleven, och gör enkla förbättringar av, egna framställningar.
Välja och använda medier
Eleven väljer texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier, samt använder med viss relevans det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven väljer texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier, samt använder på ett relevant sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Eleven väljer texter och talat språk av enkel karaktär och från olika medier, samt använder på ett relevant och effektivt sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Kommenterar och jämför
Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och gör då också enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och gör då också enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Eleven kommenterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och gör då också enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: