Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Spindelprojekt test

Skapad 2018-11-19 10:55 i Förskola i partille (Provskola) Partille
Vi får besök av spindlar
Förskola
Beskriv arbetsområdet

Vad är barnen intresserade av? Vad vet barnen? Vad vill de veta..?

När våra äldsta barn har varit med Skolskenet till skogen har de börjat leta efter insekter och titta på dem i luppar. De har visat ett stort intresse för spindlar.

Vi har även gjort spindlar som pyssel på avdelningen vilket har medfört att barnen har börjat prata om spindlar.

Innehåll

SYFTE

Varför gör vi detta?

 

MÅL UR LÄROPLANEN

 

METOD

Hur ska vi arbeta med detta?

Vi presenterar projektet för barnen med att en talande spindel kommer på besök till en samling. Vi kommer också placerar ut spindlar runt på avdelningen i barnens höjd. Det kommer dyka upp nya då och då.

Vi kommer arbeta med våra fem sinnen och barnen kommer att få känna på olika spindlar i en påse av olika material. Vi kommer även att använda oss av olika färger på spindlarna både för att arbeta med färger och att inte göra spindlarna lika läskiga om något barn skulle vara rädd för dem.

Vi kommer att använda sånger och ramsor som en metod i vårt projekt om spindlar. Barnen tycker om att sjunga men det är inte många som deltar i sångerna.

Barnen älskar att läsa böcker så vi kommer att leta efter både skönlitteratur och fakta böcker om spindlar. Dessa kommer alltid att vara i barnens höjd så att de kan titta i dem själva och tillsammans med oss om de har några frågor om spindlar. För att hitta mer information utöver böcker kommer vi ha lärplattan tillgänglig och internet kommer ha spindlar som startsida.

En annan metod vi kommer att använda oss av i projektet är att bygga och skapa. Barnen har visat ett stort intresse för både skapande och bygg.  Vi kommer att introducera både nya och gamla material och skapandemetoder för barnen. Ett rum har vi gjort om till byggrum med många olika material som barnet har frihänder att använda.

För att bygga vidare på skogsupplevelsen och naturvetenskapen kommer vi att tillsammans med barnen göra spindelfällor som vi sätter upp i skogen. Detta för att se riktiga spindlar i deras naturliga miljö.

 

DOKUMENTATION UNDER LÄRPROCESSEN

Dokumentation finns i barnens logg och i personalens blogg.

Vi fotograferar, filmar och klär avdelningen med vårt skapande och bygg.

Vi bjuder in föräldrarna i projektet med att informera dem vad som pågår.

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: