Projekt Astrid Lindgren (Kalle Blomkvist)
Vad?
Vi börjar projektet med att läsa Kalle Blomkvist. För att öka barnens läslust. Vi kommer läsa ett kapitel per dag (tisdag, onsdag varannan torsdag) samt göra aktiviteter som är kopplade till projektet.
Vad ska projektet innehålla? Varje enskilt kapitel i boken kommer vi att fokusera på ett mål från läroplanen. Varje kapitel kommer innehålla fler läroplansmål men vi har ett läroplansmål i fokus.
Vad ska barnen lära sig? Genom högläsning skapas läslust, genom aktiviteter som förknippas med boken får barnen ökad förståelse om kapitlets innehåll.
Vilka intressen ligger till grund för val av projekt? Barnen är intresserade av böcker, bokstäver och genom projektet får barnen prova på olika aktiviteter. Bokvalet Kalle Blomkvist kom upp då barnen leker kurragömma, tjuv och polis och andra detektivlekar.
Varför?
Vad har vi för syfte? Vårat syfte är att alla barn i barngruppen ska få samma möjlighet till högläsning som skapar läslust.
Vilka mål i vår utbildningsplan ligger till grund för projektplaneringen? Vi kommer med projektet nosa in på; Normer och värden, språk och kommunikation, barns inflytande, matematik, lek och lusfyllt lärande, naturvetenskap, teknik, hållbar utveckling, genus, IT, miljö och material från läroplanen samt öva på sammarbete.
Vem/vilka?
Vem ska lära sig? Både barn och pedagoger i smultron röd.
Vilka ska delta? Alla som vill vara med i projektet.
Vilka erfarenheter har deltagarna med sig sedan innan? Vi har haft högläsningsprojekt innan som varit uppskattat. Vi har avslutat alla vi barn i bullerbyn. Då Kalle Blomkvist kommer planeras konturneligt efter barnens intressen.
Hur?
Hur startar vi upp projektet? Vi startar upp projektet med kapitel 1 sedan följer vi upp det som barnen är intresserade av för att utveckla de restrerande kapitlen.
Hur ska lärandet ske? Genom att uppleva och utforska det som vi läst om. Genom upprepning sker lärande.
Hur fångar vi upp intressen som leder oss vidare? Genom veckovis reflektion tillsammans kan vi konkret se och reflektera vad vi gjort, hur vi går vidare. Genom att konturneligt reflektera i arbetslaget och tillsammans med barnen reflektera över lärprocesser och hur vi ska gå vidare kan vi utmana och utforska tillsammans.