Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

JULTEMA FR 8

Skapad 2018-11-20 09:15 i Söderskolan Falkenberg
Julbak och julsagor
Grundskola 8 Moderna språk - språkval
Bûche de Noël och julsagor förgyller veckorna fram till jul!

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

  • Levnadssätt och traditioner i olika sammanhang och områden där språket används: jul i fransktalande länder
  • Presentationer, instruktioner, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift: bakning och recept, mått, ingredienser och bakredskap samt uttryck om och med mat (digilär).
  • Språkliga företeelser för att förtydliga och berika kommunikationen som uttal och intonation samt grammatiska strukturer: imperfekt.

Bedömning - vad och hur

Bakning: alla bakar en Bûche de Noël (Julstubbe) i grupp men redovisningsformen är valfri (film, presentation eller kokbok). Samtliga redovisningsformer fokuserar dock såväl muntlig som skriftlig produktion (manus/recept=skrift+tal). 

Egen julsaga skriven i imperfekt: främst den skriftliga produktionen som bedöms. Tillval att dramatisera och eller framföra sagan i mån av tid.

Undervisning och arbetsformer

Bûche de Noël är en klassisk julefterrätt i frankrike: vi kollar olika recept och filmer på hur man gör samt lite historia bakom (film+text). Mått, ingredienser och bakredskap på franska lärs in inför bakningen. I grupper väljer ni recept och redovisningsform, skriver ihop ingredienslista och recept på franska som tränas in inför bakningen vecka 49. 

Läsa saga och identifiera imperfekt, träna på imperfekt i digilär efter genomgång på tavlan. Repetera de julord vi lärt oss tidigare år, titta på kort julfilm för inspiration, hitta på och skriva egen saga att sätta upp i klassrummet.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: