Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

NTA Ljus

Skapad 2018-11-20 13:12 i Stallbackens förskola Ludvika
Förskola
Temaarbete i naturvetenskap med inriktning på ljus, skuggor och reflexer

Innehåll

Temat/aktiviteten Vi kommer med hjälp av lampor, overhead och solljus låta barnen få se ljusets riktning, hur det blir skuggor och även hur ljuset reflekteras.

 

 

Var är vi? Flera av barnen har redan lagt märke till sina skuggor ute men också när vi släckt ner och visat skuggfigurer på väggen med hjälp av en overhead.

 

 

Vart ska vi och varför? Vi vill lägga grunden för ett utforskande i hur ljuset rör sig och vad som händer när vi ställer oss eller en sak mellan ljuskälla och väggen.

 

 

Hur gör vi? Vi börjar med att visa barnen deras egna skuggor på väggen genom att de ställer sig mellan ljuset och väggen. Vi förklarar att ljuset stoppas genom att de står framför lampan. Vi ställer sedan saker framför, barnen får ställa dem på olika avstånd för att se hur skuggan ändras. För att göra det mer spännande kommer vi  sedan att låta barnen gissa vad skuggan föreställer. För att visa reflexer kommer vi att hänga in reflexer i ett mörkt rum där sedan några i taget får leta på dem med hjälp av ficklampor.

 

 

 

 

Läroplansmål

Koppla relevanta läroplansmål till temat/aktiviteten (max 3 st)

 

Kopplingar till läroplanen

  • tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: