Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4

Multiplicera och dividera

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 6 december 2018

Hur hänger multiplikation och division ihop? Hur kan vi tänka för att räkna ut ex. 10 x 13 och 100 x 6. På vilka olika sätt kan vi lösa ett problem?

Utgångspunkt

Kunskaperna i multiplikation, division och problemlösning är mycket blandade. En del elever är osäkra på multiplikations- och divisionsbegreppet, andra är stensäkra och kan alla tabellerna 0-12. En del kan lösa problem och beskriva tillvägagångssätt medan andra tänker fram en lösning i huvudet och har svårt för att samtala om hur de gjorde.

 

begrepp: multiplikation, division, faktor, produkt, täljare, nämnare, kvot

 

Konkretisering av målen

se matris

 

 

 

 

Genomförande

1. Tabellträning multiplikation samt problemlösning (sker under hela arbetsperioden)

2. Multiplikation med 10 och 100

3. Multiplikation med andra tal som slutar på 0.

4. Division med 10 och 100

5. Division av andra tal som slutar på 0.

Material: Spel och övningar utifrån skolplus, elevspel, egna tankar och matteappen och uppgifter utifrån matematikboken "koll på matematik".

 

Dokumentation och bedömning

Dokumentation görs genom samtal under problemlösningssituationer samt skriftligt prov under senare delen av arbetsområdet.


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med förhållandevis god anpassning till sammanhanget.

Matriser i planeringen
Multiplicera och dividera
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback