Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kristendomen och dess inriktningar

Skapad 2018-11-20 21:29 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Vi lär oss om de tre huvudinriktningarna inom kristendomen i världen, den katolska kyrkan, den ortodoxa kyrkan och de protestantiska kyrkorna, deras historia och utveckling, liturgi och tolkning av religionen samt vad som skiljer dem åt.

Innehåll

Efter att ha repeterat och fördjupat kunskap om den kristna läran och Jesu liv enligt Nya Testamentet går vi i tur och ordning igenom den katolska kyrkan, den ortodoxa kyrkan och de protestantiska kyrkorna utifrån starten med Martin Luther. Till stöd har vi uppkopierat häfte innehållande instuderingsfrågor samt några sidor i läroboken. 

Vi läser och pratar om innehållet, gör vissa gestaltningar och ser filmklipp. Vi går igenom samtliga instuderingsfrågor och repeterar tillsammans inför prov den 23/11.

 

Efter detta kommer vi läsa mer fördjupat om de olika protestantiska inriktningarna enligt separata planeringar.

Uppgifter

  • Prov - kristendomens inriktningar

Matriser

Re
Bedömning prov - kristendomens inriktningar

Betyget E
Betyget C
Betyget A
Kunskap om världsreligionerna
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomens olika inriktningar och visar det genom att beskriva deras centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar.
Eleven har goda kunskaper om kristendomens olika inriktningar visar det genom att förklara och visa på samband mellan deras centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomens olika inriktningar och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring deras centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar.
Likheter och skillnader
Eleven för enkla resonemang om likheter och skillnader mellan de olika inriktningarna
Eleven för utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan de olika inriktningarna
Eleven för välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter mellan de olika inriktningarna
Påverkan samhälle-religion
Eleven visar förståelse för hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden genom att beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang kopplade till de kristna kyrkorna idag och genom historien.
Eleven visar förståelse för hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden genom att beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kopplade till de kristna kyrkorna idag och genom historien.
Eleven visar förståelse för hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden genom att beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang kopplade till de kristna kyrkorna idag och genom historien.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: