Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Geografi- Europa

Musiklådans Friskola , Grundskolor · Senast uppdaterad: 24 november 2018

Nu skall vi resa vidare ut i Världen och vi kommer att ta oss ut från Norden och ner i resten av Europa. När perioden är slut kommer du att vara expert på din världsdel.

I det här arbetsområdet kommer du att lära dig  nya länder, städer, hav, sjöar, floder och berg.

Du kommer att möta lika/olika kulturer som du jämför med varandra.

Du kommer att få arbeta med olika naturtyper och kulturlandskap.

Du kommer att lära dig vilka naturresurser som finns i de olika delarna av Europa samt lära dig hur de används och vilken betydelse de har haft för landet eller delens utveckling.

Du kommer lära dig många nya geografiska begrepp som du skall kunna  sätta i ett relevant sammanhang.

Du kommer att lära dig jämföra för och nackdelar, se likheter och olikheter. Du kommer att få träna på att resonera, argumentera samt lyssna och reflektera kring andras åsikter.

Vi kommer att arbeta med olika informationskällor såsom kartböcker, geografiböcker, söka på internet samt se relevanta filmer

Du kommer att få jobba i boken "min Europaresa"

Du kommer att få visa att du kan Europas namngeografi via tester.

Du kommer att få visa att du behärskar de geografiska begreppen både muntligt och i skrift.

 

Jag kommer att bedöma din insats formativt under hela perioden, exempelvis hur du bidrar i gruppen i diskussioner, hur du lyssnar och hur du bidrar till att arbetet utvecklas.    

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap, till exempel hur marken används i närmiljön.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Geografi år 4-6
Uppgifter
Inför provet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback