Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

6

Rymden

Björkbergsskolan, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 22 november 2018

I arbetsområdet "Rymden" ska du få lära dig mer om solsystemets himlakroppar. Du ska få lära dig om dag, natt, månader, år och årstider. Vi ska även lära oss om människan i rymden.

Syfte

Syftet med undervisningen i fysik inom kunskapsområdet Astronomi är att du ska utveckla din förmåga att resonera, granska information och ta ställning, kommunicera, använda dig av begrepp samt söka fakta som presenteras i text, beskriva och förklara följande;

  • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

  • Människan i rymden och användningen av satelliter.

  • Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

  • Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.


Du kommer att träna genom att:

-se filmer

-ha gemensamma genomgångar

-läsa texter gemensamt och svara på frågor enskilt

-samtala och diskutera

-resonera kring frågor

 

Bedömning:

Du blir bedömd på din förmåga att;

  • använda dig av begrepp och faktakunskaper

  • granska information och ta ställning

  • resonera och föra resonemang.

  • delta i diskussioner och svara på whiteboards

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.

Människan i rymden och användningen av satelliter.

Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.

Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback