Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stolen -ett projekt i återvinning

Skapad 2018-11-23 11:17 i Britsarvsskolan Falun
Stolen- ett projekt i återvinning
Grundskola 9 Slöjd
Vi gör en stol i miniatyr av återvunnet material.

Innehåll

STOLEN

 

Stolen följer oss människor genom alla tider och livssituationer. En sten att vila på efter jakten på stenåldern, Tutankhamons tron, en mjölkpall, gungstolen,  IKEA´s matsalsstol, den flätade kaféstolen i den grekiska byn – stolarna är våra ständiga följeslagare.

På ett plan är stolen ett funktionalistiskt sittverktyg, på ett annat kan den utstråla skönhet, makt, dolda betydelser och oändliga möjligheter.

Vi ska arbeta med stolen som tema.

En bekväm stol, en vacker stol, en nyskapande stol, en surrealistisk stol, en stol som berättar om livets villkor, en alldeles vanlig eller en alldeles galen stol.

Hur skulle du vilja att Din önskestol såg ut? Låt fantasin flöda och tänk utanför boxen!  

 

  1. Skissa ner en mängd olika ideér och bestäm dig för en av dem.

  2. Gör en  perspektivteckning av din sittmöbel i färg.

  3. Gör sedan en konstruktionsritning i två vyer, var noggrann!

  4. Gör en noggrann planering hur du ska gå tillväga. Skapa en modell av din sittmöbel i skala 1:10. Vi kommer använda mestadels återvunnet material.

  5. Sedan ska du fotografera dig när du sitter på låtsas på din stol. I Photoshop ska du sedan göra ett montage av bilden av dig själv och ett fotografi av din stolmodell.

       

 

Matriser

Sl
Kunskapskrav

Dessa förmågor har du visat fram till och med den här terminen

E
C
A
,
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
,
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitetsoch miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: