Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Svenska: Grammatik, ordkunskap och rättstavning.

Sternöskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 25 november 2018

Eleverna ska under terminen arbeta med svensk grammatik, ordkunskap och rättstavning. Syftet med detta är att eleverna ska få en större förståelse för det svenska språkets uppbyggnad och utifrån denna kunskap utveckla sin förmåga att använda sig av språket.

Syfte:


Eleverna kommer att arbeta med ett antal områden kopplade till det svenska språket. De ska få möjlighet att utveckla det svenska språket både muntligt och skriftligt genom både grammatik, ordkunskap och rättstavning. Grammatiken ska hjälpa eleverna att förstå det svenska regelsystemet, hur ord kombineras för att skapa begripliga satser och meningar. Ordkunskapen ska ge eleverna en större förståelse för ords betydelse och i vilket sammanhang de används. Rättstavning ska utveckla elevernas stavningsförmåga.

Vad vi gör:

Rättstavning
Arbeta med olika övningar kopplade till eget material där vi går igenom stavningsregler.

Ordkunskap
Arbeta med olika olika övningar kopplade till boken Zink Zack samt andra övningar.

Arbeta med att skriva olika slags texter i materialet Zink Zack.

Grammatik
Arbeta med olika övningar kopplade till grammatikbolaget på Ur.se

Bedömning

Här kommer en bedömningsmatris för dina kunskaper/förmågor inom arbetsområdet skrivande och grammatik. Jag bedömer dig efter de olika målen som står i vänsterspalten nedan.

Det stora målet är att du ska kunna skriva korrekta och välfungerande, intressanta texter och på ett utvecklat sätt kunna använda de olika regler och normer som gäller för skrivandet i svenska språket.

Även att förstå hur vårt språk fungerar och är uppbyggt så det kan hjälpa dig när du läser fler språk framöver.


Läroplanskopplingar

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Matriser i planeringen
Grammatik och skrivande
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback