Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig framställan år 7

Skapad 2018-11-26 09:57 i Domnarvets skola Borlänge
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk
Vi ska jobba med muntlig framställan. Det är viktigt att kunna tala och göra sin röst hörd. Vi ska därför börja med en liten kort muntlig presentation. Längre fram kommer vi att göra större uppgifter.

Innehåll

 Först kommer vi att göra två övningar innan vi redovisar inför gruppen. Det första vi kommer att göra är att läsa en kort text. Du ska sedan berätta för en kompis vad texten handlar om. Därefter kommer jag att ha med mig lite olika föremål. Du kommer att få ett av föremålen. Du ska beskriva föremålet för en kompis.

Själva examinationen går till så här:

Du ska ta med dig ett föremål hemifrån som du ska beskriva och berätta om för resten av gruppen. Din redovisning ska ta 2-3 minuter. Det är viktigt att du förbereder dig hemma så att du är beredd och känner dig trygg och säker inför din redovisning. 

Matriser

SvA
SVA, grundmatris

E
C
A
Språkliga strategier och muntliga redogörelser
Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven väljer och använder då relativt väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: