Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planeten Jorden

Skapad 2018-11-28 08:54 i Elinebergsskolan Helsingborg
Grundskola 7 – 9 Geografi

Innehåll

Arbetsområdet är uppdelad i två delar!

 

Mål - Del 1:

1. Kunna de fyra sfärerna

2. Kunna väderstrecken

3. Kunna namngeografi (världskartan)

4. Kunna jordens klimatzoner

5. Kunna skillnaden mellan väder och klimat

6. Kunna läsa av en karta och använda en kartatlas

7. Kunna geografiska begrepp (begreppslista finns längre ner)

8. Kunna resonera kring människans (din) och landets t.ex. Sveriges påverkan på klimatet samt konsekvenser.

 

Begreppslista - Del 1:

Dessa begrepp ska ni kunna förstå och använda:

Klimat -

Väder -

Klimatzon -

Väderstreck -

Ekvatorn -

Vändkretsarna -

Biosfär -

Litosfär -

Atmosfär -

Hydrosfär -

Nederbörd -

Regnskog -

Öken -

Klimatförändringar -

Växthuseffekten -

 

Test - Del 1 v.49:

Följande delar kommer att testas av:

  • Kunna förklara och använda ämnesspecifika begrepp (se ovan)
  • Resonera kring vad klimatförändringar är och hur du påverkar den
  • Namn på världsdelarna, hav, bergskedjor, floder, öknar

 

Del 2 kommer inte avslutas förrän under vt19. Därför kommer eleverna inte få något betyg i ämnet geografi under ht18 eftersom hela arbetsområdet hänger ihop.

 

 

Del 2

 

Mål:

- Sydamerikas namngeografi

- Kunna använda gradnätet (koordinatsystemet)

- Resonera kring klimatförändringar

 

Planering:

Nu fortsätter vi med del 2 av arbetsområdet “Planeten Jorden”. Ni kommer i fyra veckor lära er mer om klimatförändringar och vilka konsekvenser de har på vårt jordklot. Ni kommer även att fördjupa er i kartor på olika sätt - kartornas utseende, hur man läser en karta utifrån koordinater samt namngeografi. För att utveckla er i hur man skriver en resonerande text kommer vi att ge er verktyg för hur man gör detta.

 

Redovisning:

Skriftligt prov torsdagen den 31 januari.

Matriser

Ge
Planeten Jorden

Bedömning Planeten Jorden del 2

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Resonemang
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimatförändringar i olika delar av världen.
Resonemang
Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen
Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Metod
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: