Ämnen:
Bild
·
Årskurs:
6
Utsäljeskolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 13 maj 2020
Linjära enpunktsperspektiv och atmosfärperspektiv
Perspektiv är en metod inom konst och arkitektur för att antyda avstånd i målningar och teckningar och skapa tredimensionella illusioner på ett tvådimensionellt bildplan. I alla tider har konstnärer strävat efter att skapa realistiska illusioner av djup, men det var först med renässansens konstnärer som man fullständigt förstod att perspektiv handlar om ögonens nivå.
Linjära perspektiv uppfanns och utvecklades av renässanskonstnären och arkitekten Filippo Brunelleschi i 1400-talets Italien.
Centralperspektiv eller enpunktsperspektiv är en form av perspektiv med flyktpunkt i centrum, i höjd med betraktarens öga.
Vid atmosfärperspektiv eller luftperspektiv, blir objekten inte bara mindre, de blir också ljusare/svagare i nyans på längre avstånd.
Det är således luften, som finns mellan betraktaren och motivet, som bidrar till att färgen blånar, valören blir ljusare och skärpan avtar och blir diffus.
Till exempel blir berg och byggnader på lång avstånd svagare och svagare i nyans beroende på hur långt avståndet är från betraktaren.
Syfte (4)
kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
Centralt innehåll (3)
Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.
Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
Innehåller inga matriser