Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
7 - 9
Fågelbäcksskolan 7-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 2 december 2018
Lärande mål: Evolution - Hur uppstod liv på jorden? Hur förklaras livsformernas utveckling? Vilka bevis finns för evolutionsteorin? Har evolutionen ett syfte? Det är huvudfrågor som vi kommer att undersöka! Genetik - Hur förs egenskaper vidare från en generation till en annan? hur är genomet(arvsmassan) uppbyggd och hur ser processen ut? Hur uppstår förändringar av generna och hur generna påverkas av miljön? Detta är frågor som vi kommer att undersöka denna kurs!
Bedömning:
Du kommer att bedömas under lektioner, på uppgifter, laborationer, rapporter, redovisningar och prov. Se även matris nedan.
Tidsplan / Lektionsplanering:
Vecka 47-6
Begreppslista:
Evolution, naturligt urval, sexuellt urval, mutation, gen, fotosyntes, organism, kromosom, DNA, fossil m.fl.
Bedömningsmatris
Se nedan
Syfte (3)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
Centralt innehåll (13)
Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.
Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.
Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.
De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.
Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.
Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.
Innehåller inga uppgifter