Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Fysik

·

Årskurs:

5

Kroppen och våra sinnen

Drottningdals skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 9 april 2019

Vart tar hamburgaren vägen när du ätit upp den? Hur orkar du springa? Kan man klara sig utan skelettet? Varför är blodet rött? Vad finns det i luften som du behöver? Man brukar säga att alla katter är grå i mörkret. Stämmer det? Kan man höra i vatten? Hur smakar maten när du är förkyld? Varför får man "gåshud" när man fryser? Hur kan du känna lukt?

 

Mål

När du arbetat med området Kroppen ska du kunna:

  • berätta om matens väg genom kroppen
  • veta varför och hur vi andas
  • ge exempel på uppgifter som blodet har
  • förklara hur muskler och skelettet fungerar tillsammans
  • veta något om energi och hur vi använder den i kroppen
  • ge exempel på något som händer med kroppen när man blir gammal

När du arbetat med området Våra Sinnen ska du kunna:

  • förklara vilka våra sinnen är och hur de fungerar
  • ge exempel på vilka sinnen olika djur använder mest
  • ge exempel på vilken hjälp de som har nedsatt syn och hörsel kan få
  • berätta något om vår hjärna och våra nerver
  • hur vi kan skydda våra sinnesorgan och vår hjärna

 

Arbetssätt

För att du ska kunna ta till dig kunskaper och slipa på dina förmågor kommer vi under lektionerna att arbeta på flera olika sätt. Vi kommer att gå igenom texter enskilt och i grupp, se filmer, diskutera samt jobba med instuderingsfrågor. Efter avslutat arbetsområde kommer det att ske ett avslutande test för att du ska få ytterligare en chans att visa dina kunskaper och förmågor.


Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.

Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.

I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Matriser i planeringen
Kroppen och våra sinnen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback