Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:
7 - 9

Lpp Endogena krafter & sårbara platser

Vi människor påverkas i stor utsträckning av de förutsättningar som finns där vi bor. Sårbara platser är en plats som löper stor risk att utsättas för naturkatastrofer. Detta leder till att en katastrof kan få allvarliga följder för människor som bor i området. Många fattiga länder ligger i de områden som riskerar att utsättas för katastrofer ofta. En del platser riskerar att utsättas för samma typ av katastrof om och om igen. Rika länder är bättre på att förebygga hot och klara av katastrofer, eftersom de har ekonomi och infrastruktur som gör det möjligt att reparera skadorna. Jordbävningar, vulkanutbrott, tsunamis men även skogsbränder, tornados och översvämningar är exempel på katastrofer. I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig mer om hur jordens inre krafter, såsom vulkanutbrott, tsunamis och jordbävningar formar jorden och hur dessa påverkar oss människor.

Rödsleskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 3 december 2018

Kursplan i ämnet

Ur syftet:

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om vilka mänskliga verksamheter, och av naturen framkallade processer, som påverkar jordytans former och mönster. Den ska även bidra till att eleverna får erfarenheter av att tolka och bedöma konsekvenser av olika förändringar som sker i det geografiska rummet.

 

Genom undervisningen ska eleverna utveckla kunskaper om hur människa, samhälle och natur samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor. På så sätt ska eleverna ges möjlighet att se världen ur ett helhetsperspektiv. Undervisningen ska även ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden och att presentera resultaten med hjälp av geografiska begrepp.

Konkretiserade mål

Efter avslutat arbetsområde ska du ha kunskap om:

  • jordens inre lager och deras olika egenskaper

  • plattektonik - vad det innebär, orsak till och konsekvenser av denna.

  • jordbävningar, vulkaner och tsunamis - hur de uppstår, vad som kännetecknar dem och vilka konsekvenser det kan bli av dessa naturfenomen.

  • vad som menas med en sårbar plats.

  • orsaker till att vissa platser är mer sårbara än andra på grund av yttre och inre krafter.

  • hur man arbetar i utsatta områden för att bli bättre rustade att klara av naturkatastrofer.

  • ord och begrepp som hör till ämnesområdet jordens inre krafter och sårbara platser.

  • Asiens och Afrikas namngeografi

 

Förmågor som tränas:

  •  resonera kring orsaker och konsekvenser av olika naturfenomen utifrån olika perspektiv såsom natur, människa och samhälle.

  • Använda kartor och webbaserade geografiska källor för att kunna undersöka omvärlden och föra resonemang kring innehållet.

  • använda geografiska begrepp.

  • beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt i Afrika och Asien.

 

 

Arbetssätt och undervisning

Vi utgår från vårt digitala läromedel Clioonline, där jag har tilldelat ett arbetsområde som heter Jordens inre krafter och sårbara platser.  Vi jobbar även med en text om sårbara platser och förebyggande åtgärder från Prio. Texterna läser vi högt tillsammans, diskuterar innehållet och gör ett urval av de läsguider som hör till texterna. Dessutom använder vi oss av undervisningsfilmer inom ämnet från studi.se.

Under lektionerna tränar vi på olika förmågor. Vi kommer också ha gemensamma genomgångar och anteckna viktig fakta tillsammans. Uppgifter till arbetsområdet kommer att ligga i ett classroom på google drive. Dessa kan t ex vara övningar där du ska använda webbaserade geografiska källor (t ex kartor), frågor i form av quiz, instuderingsfrågor, arbetsblad eller diskussionsfrågor. Diskussionerna sker enligt EPA - metoden, dvs enskilt, grupp och helklass. Vi kommer även se filmer som handlar om arbetsområdet. Naturligtvis ska vi även ha nyhetsbevakning av omvärlden och ta upp aktuella händelser i form av naturkatastrofer som sker runt om i världen.

Namngeografi tränar vi med hjälp av kartstenciler och programmet seterra, som är ett interaktivt geografiprogram med blindkartor. Jag har gjort anpassade övningar som enbart tränar de platser och områden som ni ska kunna om Afrika och Asien. Länkar till dessa ligger i ert classroom. 

 

Visa vad du lärt dig

Prov efter avslutat arbetsområde. Du kommer även att få ett mindre prov på Asiens och Afrikas namngeografi där du ska kunna relatera olika platser i förhållande till varandra. 

Tidsram

Vi beräknar att hålla på med arbetsområdet fram till jullovet.

Bedömning

Se bedömningsmatris utifrån kunskapskraven för geografi åk 9.