Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Bilddagbok 2018

Nolhagaskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 10 december 2018

Med bilder du tar själv ska du visa, och beskriva, lite av hur din vardag och ditt liv ser ut.

Du ska nu få göra ett eget bildspel. I det ska du lägga in egna bilder och skriva text. Det ska handla om ditt liv och hur du lever. Vi kallar det en bild-dagbok. Vi ska gå igenom

  • hur du arbetar med ett presentationsprogram
  • hur du lägger in bilder
  • hur du infogar text
  • hur du kan animera 

Din presentation bör innehålla cirka 20 bilder, och på varje bild bör det vara en text med minst tre meningar. En del av bilderna måste du ta hemma och i andra miljöer än skolan. Om du har andra människor med på dina bilder måste du kolla att det är ok. Det blir oftast roligare att titta på om du vågar vara personlig, men du visar bara det du vill. Börja gärna med att berätta om din morgon och fortsätt sedan med att berätta vad som kan hända en vanlig dag.

Ditt arbete kommer fortsätta i vår, och slutdatum bestämmer vi senare. Din redovisning blir att visa din presentation för klassen.

Börja med att göra en planering för dina 20 bilder. Passa på att ta många bilder på jullovet!

Hoppas att ditt arbete blir roligt! 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då relativt väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Inlämningsuppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback