Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Adventskalender

Skapad 2018-12-05 11:05 i Nyhammars förskola Ludvika
Vi kommer i år att ha en adventskalender där barnen varje dag på förskolan läser på dagens julgranskula och på så vis får vi veta vad vi ska göra under dagen.
Förskola
Vi kommer att göra en adventskalender där vi varje dag får ett uppdrag och/eller får veta vad vi ska göra under dagen. Vi kommer att ha uppdrag som att baka, pyssla, fira lucia, sjunga, gå till skogen mm. Vi kommer även att ha uppdrag i form av NTA, socialt samspel, pyssel och olika lukt och smak övningar som är inspirerade av julen.

Innehåll

BAKGRUND

Varje år brukar vi ha en adventskalender innan jul. I år kommer adventskalendern att innehålla de vanliga sakerna vi gör innan jul som att pyssla, sjunga, baka mm. Den kommer även att innehålla NTA, uppleva sinnena, socialt samspel, skriva önskelistor, olika uppdrag, mm. 

 

MÅL

Vi vill koppla våra mål i läroplanen till den traditionella adventskalendern och blanda roliga upplevelser med lärande, precis som vi gör varje dag under resten av året. 

Vi gör föräldrarna delaktiga genom att delge föräldrarna så mycket vi kan av det som händer på förskolan. 

GENOMFÖRANDE

Varje dag kommer vi att öppna en lucka och barnen får lösa Tomtemors och Tomtefars uppdrag.

 

DOKUMENTATION

Vi kommer i möjligaste mån att dokumentera de uppdrag vi får på adventskalendern. Genom bild, text och barnens reflektioner vill vi visa vad vi gjort och vilka uppdrag vi haft dagarna innan jul. Tillsammans med barnen kommer vi att titta på bilder från de olika uppdragen och ta del av barnens reflektioner. Eventuellt kommer barnen med nya tips och idéer på sådant som vi kan arbeta vidare med efter jul. 

Vi kommer att använda oss av kameran, iPad och papper och penna för att kunna dokumentera det som sker i verksamheten och för att kunna reflektera tillsammans med barnen.

REFLEKTION

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • att ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska planeringen,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: