Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

9

Samhällsekonomi

Victoriaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 januari 2019

Vi lär oss om det ekonomiska kretsloppet och om hur ekonomi ser ut på micro-, meso- och makronivå. Vi tittar på hur privatekonomi fungerar, hur olika länders ekonomi fungerar och hur det påverkar människor i olika situationer över världen. Vi diskuterar hur ekonomisk tillväxt kan påverka en hållbar utveckling med tanke på miljön. Begrepp vi lär oss inkluderar bland annat: marknad, utbud, efterfråga, marknadsekonomi, planekonomi, blandekonomi, ekonomiskt kretslopp, ränta, amortering, skatt, moms, BNP, valuta och inflation.

Detta ska du lära dig:

Det mesta hittar du i häftena vi läser, fördjupa dig gärna med hjälp av filmklipp, sli-Play, SO-rummet eller begreppsdefinitioner på exempelvis wikipedia eller ekonomifakta.

Pengar - ett historiskt perspektiv Pengar - ett historiskt perspektiv

Sveriges Samhällsekonomi Sveriges Samhällsekonomit

Så funkar Sverige: Skatt

Skatter i Sverige

Konjunkturer, förandringar i ekonomin

What is Inflation?

Inflation & Deflation

 

Så här kommer vi att arbeta:

Vi arbetar nära med häften och instuderingsfrågor. Vi läser texterna enskilt, diskuterar innehållet med varandra och definiera relevanta begrepp.

Så här kommer pedagogen att bedöma dig:

Vi övar på uppgifter från gamla nationella prov och gör mindre uppgifter under tidens gång. Vi avslutar med ett större prov i början av vt19 under vecka 3, antagligen på fredag 18 januari.


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Matriser i planeringen
Samhällsekonomi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback