Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4

Detektivberättelse- att skriva berättelse

Hjortsbergsskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 16 juni 2021

Vi skriver en berättande text utifrån en instruktion. Du kommer också att få träna dig på att ge och ta emot respons av en klasskamrat. Vi kommer att jobba med person-och miljöbeskrivningar och att beskriva spännande händelser.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Här vill vi utveckla förmågan att skriva målande och fantasifulla person-och miljöskildringar, att beskriva en spännande berättelse. Vi kommer också att jobba med att skriva dialog.

Bedömning - vad och hur

Din uppgift är att skriva en spännande detektivberättelse. Du ska visa att du vet vad som ingår i välskrivna  person-och miljöskildringar. Du kan med god fantasi beskriva händelser och möten mellan människor.
 Du ska också utveckla din förmåga att förbättra dina texter, både tillsammans med kamrater och enskilt. Du ska också visa att du kan ge och ta emot respons. Du visar att du kan skriva en berättelse med en röd tråd som innehåller start, mitt och avslut.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att börja vårt skrivande med att samla infomation till din berättelse. Du kommer att bland annat få bygga upp en fantasistad och ett persongalleri. Sedan kommer vi tillsammans gå igenom samtliga kapitel i Diamantmysteriet och analysera dessa efter hur berättelsen byggs upp. Du kommer sedan få olika uppdrag vad som ska vara med i de olika kapitlen i din detektivberättelse. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris för berättande text år 1-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback