Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
4
Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 januari 2019
Hur hittar djuren mat under vintern? Hur kan växter och djur överleva vinterns kyla? Vad betyder dvala och ide? Detta är frågor som du kommer kunna besvara efter detta arbetsområdet.
Utgångspunkt: Eleverna har blandade kunskaper kring området. Flera elever känner inte igen namn på vanliga djur och växter medan andra kan beskriva hur t.ex. barrträd kan klara kalla vintermånader. Det finns ett starkt intresse och fascination över framförallt djurens utseende hos flera elever.
Begrepp: dvala, energi, frysa sönder, förråd, gryt, ide, isolering, kristall, labyrint, minusgrader, stannfågel, vinterståndare, övervintra
Artlista: blåklocka, domherre, fladdermus, groda, gräsand, grävling, igelkott, kastanj, koltrast, lönn, mullvad, myra, nötskrika, orm, rådjur, rönn, sidensvans, skogshare, sork, talgoxe, uggla, vide, älg, ödla
Konkreta mål: Se matris längre ner.
Genomförande:
- Bygga upp en egen begreppslista utifrån begreppen ovan samt bygga upp en bildbank med växter och djur utifrån artlistan.
- Läsa och bearbeta faktatexter, främst utifrån "Koll på NO"
- Lyssna på fakta texter
- Diskutera gruppvis och gemensamt i klass t.ex. hur ormar överlever vintern, varför vide är ludna eller hur en kastanj kan överleva minusgrader.
- Söka information i par om ett av djuren i artlistan ovan. Informationen samlas och sammanställs till en text digitalt och används i en powerpointpresentation som presenteras för klassen.
Bedömning:
- Bedömningen av förmågan att söka och använda information sker utifrån pararbetet och presentationen gentemot matrisen nedan.
- Bedömningen av förmågan att beskriva och förklara hur djur och växter överlever vintern bedöms genom ett prov gentemot nedan.
Syfte (2)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
Centralt innehåll (2)
Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
Kriterier (6)
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Innehåller inga uppgifter