Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Ekologi åk 8 2018

Vikingaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 10 december 2018

Alla växter och djur är beroende av varandra och av den miljö de lever i. De behöver ljus, vatten, näring, skydd mot fiender och möjlighet att sprida sin avkomma. Ekologin studerar dessa samband men också vad som händer när vi människor frestar för hårt på vår omgivning.

Mål för elev

Du ska genom att studera olika ekosystem, hur de är uppbyggda och fungerar, lära dig om samspelet i naturen.

Innehåll

Begrepp: ekologi, ekosystem, abiotisk, population, fotosyntes, förbränning, nedbrytare, kretslopp, producent, konsument, näringskedja, näringsväv, näringspyramid, anrikning, ekosystemtjänst, biologisk mångfald,  monokultur, ekologiskt fotavtryck, rödlistan, hållbar utveckling, ekosystemtjänster, symbios

 

 

Genomförande

 

Biologi Spektrum s. 156-177, (186-219)
Du ska tillsammans med din grupp bygga en 3D - modell eller en bok om ett ekosystem. I modellen ska det ingå organismer som är typiska för det ekosystem ni har valt. På modellens väggar ska ni presentera fakta.

1. Ta reda på fakta om olika ekosystem. 2. Bestäm vilket ekosystem ni ska bygga. 3. Bestäm vilka djur och växter ni ska ha med i er modell och gör en skiss. De arter ni väljer ska ingå i en näringsväv eller näringskedja. 4. Planera bygget och bestäm viket material ni ska använda. Använd gärna så mycket naturligt material som möjligt. 5. Bygg! 6. Planera den muntliga redovisningen. 7. Gör den skriftliga redovisningen (enskilt) 8. Redovisa muntligt i grupp med modellen som hjälpmedel.
Parallellt med grupparbetet ges teorilektioner som behandlar ekologi och dess terminologi.

De texter som beskriver ekosystemet och som ska finnas på modellens sidor är: Fotosyntes och Cellandning, Kolets kretslopp, Näringsväv, Abiotiska och Biotiska faktorer, Näringspyramid, Ekosystemtjänster och Hot mot ekosystemet.  

 

Redovisning

Gruppen redovisar sin modell muntligt vid ett tillfälle. Dessutom redovisas enskilt vid ett skriftligt prov.

Elevinflytande

Du har inflytande över vilket ekosystem din grupp väljer att arbeta med och utformningen av det.


Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback