👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Metallslöjd och Svarvning

Skapad 2018-12-11 13:40 i Mälarhöjdens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 6 Slöjd
Vi kommer att lära oss att bearbeta och jobba med metall. Alla elever som vill kommer att ges möjlighet att jobba med träsvarvning.

Innehåll

Arbetet ska bestå av att tillverka en ljusstake eller en ljuslampett i metall. I arbetet kan ni även lägga till delar i trä. Det är en fri uppgift där eleven ska designa sin egna ljusstake eller ljuslampett. Vi kommer att ha en uppstartande genomgång om hur man bearbetar och jobbar med metall, lära oss hur man gör hopsättningar i metall. Innan arbetet startar ska eleverna göra en planering, ritning av sitt kommande arbete.

Vi kommer att ha en gemensamt genomgång hur träsvarvning går till. Inför varje elev som ska svarva har vi en enskild genomgång i olika tekniker i svarvning. Det kommer inte att krävas någon skiss/ritning i momentet svarvning.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  4-6
 • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  Sl  4-6
 • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  Sl  4-6
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.
  Sl  4-6
 • Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.
  Sl  4-6
 • Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sl  4-6
 • Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.
  Sl  4-6