Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

1 - 3

Idrott och Hälsa Årskurs 1-3

Bäckagårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 12 december 2018

Syfte (Lgr 11) Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället. Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Genom undervisningen ska eleven få möta många olika slags aktiviteter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom livet.


Under läsåret kommer vi att arbeta med de motoriska grundformerna (balansera, klättra, stödja, kasta, hänga, fånga, åla, krypa, rulla) genom olika rörelseaktiviteter, samarbetslekar, bollspel, rörelse till musik, gymnastik/redskapsövningar och hinderbanor. Vi lägger vikt vid att barnen ska lära känna sin kropp och jobba upp en säker kroppskontroll. Inom idrotten är det centralt att man kan fungera i grupp vilket gör att samarbete är en mycket viktig del inom idrotten. Vi tränar också på att följa och förstå instruktioner och regler samt orka röra sig en längre stund. Vi lägger även vikt vid att barnen får träna sig på att samtala om olika upplevelser inom idrott och hälsa. Vi jobbar med att skapa rutiner i idrottshallen för att undervisningen ska bli en rolig och effektiv stund för alla. Målet är att alla ska vara med oavsett aktivitet och alltid göra sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar. I årskurs 3 kommer vi att se över simkunnigheten hos eleverna. Årskurs 3 kommer även eleverna få planera och leda en lektion tillsammans med klasskamrater.

 


Bedömning

 

- Förmågan att lyssna samt genomföra instruktioner som ges.

- Förmågan att samarbeta med klasskamrater i lekar och spel.

- Förmågan att visa hänsyn i lekar och spel.

- Förmågan att röra sig till musik och i dans.

- Förmågan att utföra motoriska grundformer i olika miljöer.

- Förmågan att samtala om sina upplevelser av fysisk aktivitet.

- Förmågan att förstå varför man ska röra på sig och leva hälsosamt.

- Förmågan att planera och leda en idrottslektion (Åk 3).

- Du kan visa att du förstår vikten av god hygien i samband med idrott och hälsa.


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.

Enkla lekar och danser och deras regler.

Takt och rytm i lekar, danser och rörelser till musik.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av lek, hälsa, natur- och utevistelser.

Lekar och rörelse i natur- och utemiljö.

Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.

Matriser i planeringen
Idrotts och Hälsa Årskurs 1-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback