Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

LPP Minoritetsspråk - HT18 (SVA)

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 12 december 2018

Trött på att bara prata svenska jämt? Gör som många före dig, och gå över till ett av våra coola skyddade minoritetsspråk. Fler rättigheter och riktigt spännande historia; byt du också, redan idag!

Mål

Tanken är inom området att ni ska bekanta er med våra officiella minoritetsspråk i Sverige och deras betydelse för minoritetssgrupperna. Vad är det som gäller för att ett språk ska bli officiellt minoritetsspråk i Sverige? När ni har gjort det ska ni göra en presentation för ett av språken och använda er av vanliga presentationsprogram som Google Presentation, Power Point eller Prezi. 

Arbetets innehåll

När ni har lärt er minoritetsspråkens histori bakgrund och betydelse ska ni göra en presentation för ett av språken och använda er av vanliga presentationsprogram som Google Presentation, Power Point eller Prezi. Ni ska använda er av det innehåll ni hittar om ett minoritetsspråk och sedan presenterar den information ni får fram om språket på ett intressant sätt som fångar åhörarnas intresse.

Arbetssätt och redovisningsform

Vi arbetar med området under v.35-43. Vi tittar på programmet "Jakten på  språket" och "Andrea hälsar på" från UR och arbetar med frågor till innehållet. 

 

Visa din kunskap - Bedömning

Ert deltagande i gruppuppgiften kommer att bedömas, och ni kommer att göra en efterföljande reflektion, som också bedöms. 

Reflektion

  • Vad har du lärt dig om ett minoritetsspråk som du inte kände till sedan innan?
  • Varför finns det skyddade minoritetsspråk?
  • Hur tänkte ni när ni mottagaranpassade er presentation?
  • Vad ska man tänka på när det gäller vilken mottagare (publik) man har?
  • Hur fördelar man arbetet i en sådan här uppgift?

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

välja och använda språkliga strategier,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord och begrepp från skolans ämnen och vardagsspråk samt nya ord i språket, till exempel lånord.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt kunskapsrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven väljer och använder då i huvudsak fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Minoritetsspråk - muntlig redovinsning HT-17
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback