Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uppgift: Läsa novell

Skapad 2018-12-13 14:10 i Djurgårdsskolan Kristinehamn
Vi läser novellen "Ett halvt ark papper" av August Strindberg.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Vi läser novellen "Ett halvt ark papper" och svarar på frågor till den

Innehåll

Uppgift: Läsa novell

 

I denna uppgift ska vi arbeta med en novell som heter “Ett halvt ark papper” av August Strindberg (1849-1912). Novellen gavs ut 1903 och anses av vissa vara en av de bästa noveller som skrivits... Om du håller med - det får vi se sen!

 

Se Classroom för material & frågor.

 

 

Matriser

Sv
Uppgift: Läsa novell

Läsförståelse

F
E
C
A
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Tolka & resonera om budskap

F
E
C
A
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Verket & upphovsmannen

F
E
C
A
Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.
Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.
Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Historiska & kulturella sammanhang

F
E
C
A
Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Eleven drar då väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: