Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

8

HKK - Världens mat

Spånga grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 december 2018

Du och din grupp ska presentera ett land på den kontinent ni blivit tilldelade. Berätta om landets kultur, traditioner och vad de äter till frukost, lunch och middag. Vad är typiskt just ditt land osv. Lektion 1 Så planerar ni måltiden gruppen kommit överens om att laga, prisberäknar den. Ni har 15kr/per person i din grupp+ 1 extra person (då vi ska duka upp som en buffé lektion 2 av allas maträtter). Du ska även göra en presentation i powerpoint, som ska var 10 min lång. Skapa ett onedrive dokument i powerpoint och dela med varandra i gruppen så att alla kan jobba och inte en gör allt. Du ska tala fritt med hjälp av stödord och ha övergripande koll på övriga presentationen. Lektion 2: Gruppen har 90min på sig att laga, servera och efterarbete i köket(diska mm) måltiden. Gruppen ska även visa sin presentation av valda landet och berätta lite om maträtten ni valt. Ni ska ha delat upp vem som pratar när mm. Alla sitter ner och smakar av varandras maträtter i form av en uppdukad buffé. Du ska sedan göra en utförlig utvärdering av hur arbetet och lektionen genomfördes, detta dokument finns i teams under uppgifter. Glöm inte att ha med HEM i ditt tänk. (Hälsa Ekonomi, Miljö)

Här finns de häftet som jag delat ut till din grupp.

Efter lektion 2 så ska du skriva hur du gått till väga, kanske visa genom bilder samt motivera dina råvaror enligt H.E.M.

Världens mat


Läroplanskopplingar

planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,

Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept.

Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.

Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.

Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.

Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.

Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.

Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav.

I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet.

Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav.

I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.

Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav.

I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.

Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Hem- och konsumentkunskap
Uppgifter
Utvärdering/beskrivning Världens mat

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback