Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Simskola åk 2

Skapad 2018-12-15 11:43 i Södra Ängby skola Stockholm Grundskolor
Simskola Åk 2
Grundskola 2 Idrott och hälsa
Vad är vattenvana? Hur vänjer man sig vid vatten? Hur ser ett simsätt i bröstläge ut? Hur lär man sig att simma? Allt detta och mycket mer kommer simlärarna att svara på och försöka lära ut till kursens deltagare. I slutet får ni reda på hur det har gått genom att läsa av bedömningsmatrisen.

Innehåll

Hej och välkomna till simskolan för årskurs två!

I detta arbetsområde kommer ni att få öva vattenvana och simteknik i en bassäng i skolans närområde. Eftersom kunskapsnivån i simning kan vara väldigt olika mellan eleverna så kommer undervisningen att anpassas i bästa möjliga form för att just du ska känna att du får rätt nivå. Några av er kanske rent av är ovana och rädda för vatten medan andra kanske älskar att bada och simmar bra redan nu. Simlärarna vet att det kan vara så och kommer försöka anpassa undervisningen så att alla får det de behöver.

 

Det är viktigt att ni missar så lite som möjligt av dessa tillfällen eftersom vi tyvärr inte kan erbjuda mer simning innan mellanstadiet.

 

Mål: Det långsiktiga målet är att alla elever ska kunna simma 200m varav 50m i ryggläge i årskurs sex. Detta krävs nämligen för att inte bli underkänd i ämnet idrott och hälsa från årskurs sex. Det kortsiktiga målet för årskurs två är att alla ska kunna simma 25m korrekt samt ha god vattenvana.

 

När: Onsdag förmiddag 28e augusti och i 15 veckor framåt med uppehåll för lov.

 

Material: Handduk, badkläder, badmössa

 

Simundervisningen:

Undervisningen bedrivs av 2-3 simlärare per grupp. I de flesta simhallar har vi en undervisningsbassäng som endast rymmer ca 12 elever, därför delas eleverna oftast in i 2-3 mindre grupper. Den ena gruppen undervisas i undervisningsbassängen och de andra i 25 m bassängen. Eleverna flyttas successivt ut i 25 m bassängen när simlärarna anser att de är mogna.

 

Simkursen:

Omfattar 15 lektioner x 30 minuter. Ingen simundervisning bedrivs under sportlov, påsklov eller höstlov. Er skola ingår i en del av satsningen på stockholmarnas simkunnighet. Det innebär att det är 15 lektioner istället för 12 lektioner samt ett samarbete med simföreningar. De simföreningar som just nu är delaktiga i skolsimmet är SK Neptun, Spårvägen SF, SKK och Polisensim.

 

Viktigt meddelande från simlärarna:

Hygienen är viktig i simhallen, därför ska alla duscha och använda tvål före lektionen. Ta av halskedjor, örhängen eller klockor när man badar. Vi rekommenderar att barnen använder badmössa. Av hygieniska skäl ska alla som vistas i simhallen vara ombytta till badkläder eller shorts och T-shirt.

Ta med badkläder, handduk, badmössa eller gummisnodd för långt hår. 

 

 

OBS! I matrisen finns det mål för både vattenvana och simteknik. Några av målen är väldigt höga och några är lägre. Ni kommer att få kommentarer kopplade direkt till varje enskild elev och bedömning.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Lekar och rörelser i vatten. Att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge.
    Idh  1-3

Matriser

Idh
Simskola Åk 2

Vattenvana

D = Doppa huvudet FM = Flyta mage FR = Flyta rygg G = Glida H = Hoppa
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Vattenvana
D
FM
FR
G
H

Tar sig fram

TFM 10 = Tar sig fram mage 10m TFR 10 = Tar sig fram rygg 10m TFM 25 = Tar sig fram mage 25m TFR 25 = Tar sig fram rygg 25m
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Tar sig fram
TFM 10
TFR 10
TFM 25
TFR 25

Fler tester

M10 = 10m korrekt bröstsim R10 = 10m korrekt ryggsim M25 = 25m korrekt bröstsim R25 = 25m korrekt ryggsim 200m = Faller i på djupt vatten, får huvudet under ytan och simmar därefter 200m med valfritt simsätt varav 50m i ryggläge.
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Uppnår målet
Fler tester
M10
R10
M25
R25
200m
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: