Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVERET0

Talanalys 1

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 9 januari 2020

Syfte:

Syftet med detta moment är att jobba med talanalys, att kunna se, förstå och genomskåda ett tals olika nivåer genom att kunna använda den retoriska arbetsprocessen.

Mål:

Du ska kunna göra en talanalys av ett tal, som visar att du förstår betydelsen av de val en talare gjort. Använd den retoriska modellen i kombination med mallen för talanalys. Gör även en bedömning av hur väl talaren lyckas.

Metod:

Arbete på lektionstid, lektionsövningar, läsa läroboken s. 212 – 221 (talanalys) och s. 106 – 128 (informerande tal).

 

Bra att komma ihåg och använda är också läroboken s. 50-91 (den retoriska arbetsprocessen) och s. 24 – 49 (grundpelare/etos, logos, patos).

Uppgift och redovisningsform:

Den stora uppgiften är att se/höra/läsa ett tal, och sedan enskilt skriva en talanalys under ett lektionstillfälle, måndagen 27/1 (v.5) (a-e). Jag förväntar mig att ni kan den retoriska modellen och talanalysmodellen, har ett öga på balansen mellan de olika delarna i analysen, så ni får med allt i lagom omfattning.

Dessutom gör vi en lektionsuppgift om informativt tal/partesmodellen (e).

Tidplan

Mån 13/1     Genomgång moment, talanalys s. 212 – 221, ev. tal

Ons 15/1     Exempel informativt tal, arbeta med bokens kap. 5 gruppvis (akvarier)

Mån 20/1     Redovisning akvarier, samt öva talanalys på exempeltal ur boken

Ons 22/1      Forts öva talanalys exempeltal

Mån 27/1     Skriv talanalys”prov” (hjälpmedel: dator + lärobok)


Läroplanskopplingar

Retorikens praktiska och teoretiska användningsområden, framför allt dess roll som redskap för förberedelser inför muntlig framställning, som stöd för genomförande av muntlig framställning och som redskap för analys.

Den retoriska arbetsprocessens sex delar:
Intellectio: att ta reda på hur en aktuell kommunikationssituation ser ut och utifrån den formulera ett syfte med sin muntliga framställning.
Inventio: att finna lämpligt stoff och goda argument.
Dispositio: att organisera stoff och argument på lämpligt sätt.
Elocutio: att välja språk och stil.
Memoria: att på ett ändamålsenligt sätt använda manus och presentationstekniska hjälpmedel.
Actio: att välja lämpligaste framförande med hjälp av kropp och röst.

Analys av muntlig framställning i olika medier och nedtecknade tal.

Grundläggande retoriska begrepp som behövs för att på ett metodiskt och strukturerat sätt tala om och analysera muntlig framställning.

Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för den retoriska arbetsprocessen. I samband med muntlig framställning motiverar eleven utförligt och nyanserat sitt val av disposition, språk, stoff och framställningsform utifrån den retoriska arbetsprocessen.

Eleven kan utförligt redogöra för den retoriska arbetsprocessen. I samband med muntlig framställning motiverar eleven utförligt sitt val av disposition, språk, stoff och framställningsform utifrån den retoriska arbetsprocessen.

Eleven kan översiktligt redogöra för grunderna i den retoriska arbetsprocessen. I samband med muntlig framställning motiverar eleven översiktligt sitt val av disposition, språk, stoff och framställningsform utifrån den retoriska arbetsprocessen.

Eleven kan göra en komplex analys av såväl muntlig framställning i olika medier som nedtecknade tal utifrån den retoriska arbetsprocessen. I analysen använder eleven på ett korrekt sätt grundläggande retoriska begrepp och verktyg för att fördjupa analysen.

Eleven kan göra en analys av såväl muntlig framställning i olika medier som nedtecknade tal utifrån den retoriska arbetsprocessen. I analysen använder eleven på ett korrekt sätt grundläggande retoriska begrepp och verktyg för att fördjupa analysen.

Eleven kan göra en enkel analys av såväl muntlig framställning i olika medier som nedtecknade tal utifrån den retoriska arbetsprocessen. I analysen använder eleven på ett korrekt sätt grundläggande retoriska begrepp.

Matriser i planeringen
Retorik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback