Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska vecka 4-7 Medmänniska

Skapad 2018-12-17 13:26 i Ekens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 9 Svenska
Denna vecka så ska vi tala om att vara modig och stå upp för vad man tycker är rätt. Vi kommer att fördjupa oss i diskussioner om snällhet, mod och civilkurage och lära oss mer om människor som utmanat samhällets normer i att vara medmänniska. Du kommer i slutet av veckan att fördjupa dig i ett arbete om en person som utmanat samhällsnormer och göra en muntlig presentation med ljud och eller bild i klassen tillsammans med en klasskamrat.

Innehåll

 

Vecka 4-7   Medmänniska      

                    

Denna vecka så ska vi tala om att vara modig och stå upp för vad man tycker är rätt. Vi kommer att fördjupa oss i diskussioner om snällhet, mod och civilkurage och lära oss mer om människor som utmanat samhällets normer i att vara medmänniska.

Du kommer i slutet av veckan att fördjupa dig i ett arbete om en person som utmanat samhällsnormer och göra en muntlig presentation med ljud och eller bild i klassen tillsammans med en klasskamrat.

 

Måndag /Tisdag                Samtal om mod snällhet med klipp.

Planering (vi går igenom veckan)

Uppdrag -Vänliga veckan

 

                                            Diskussionfrågor; Vad innebär det att vara generös?

                                            Mina egenskaper – Känn dig själv

                                            Vi läser novell och reflekterar och diskuterar.

Gör världen bättre (Vi kör 1-10 stafettläsning)

 

                                            Altruism, moral,  -vi pratar om ords betydelse

Start film Pay it forward   

                                           

Onsdag/ Torsdag              Hur går det med vänliga veckan ? Se klart film Pay it forward film med diskussion i grupp /helklass

 

                                            Intro - PP Människor som utmanar samt genomgång av paruppgift redovisning muntligt fredag ca 5 min. Valfri form med text bild, film inför klassen (tid att förbereda redovisning samt samla källor ca 2-3 timmar)

 

Fredag                               Förberedelse och redovisningar av Människor som utmanar 

                                            Reflektion kring veckan och uppdraget

 


Uppgifter

  • Uppgift i svenska under ämnesveckan vt-4-7 Medmänniskor

Matriser

Sv
Svenska LGR 11 Kunskapskrav

E
C
A
Källkritik
- Urval - Resonera
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Tala
Samtala och diskutera Ge argument
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Förberett tal
- Struktur och innehåll - Anpassa
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redo-görelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: