Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

1

Årsplanering årskus 1 matematik

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 17 augusti 2021

I matematiken kommer du få öva dig på att samarbeta, lösa problem, förklara hur du tänker och använda dig av olika räknesätt. Du kommer även att få lära dig genom att spela spel och använda dig av olika roliga matematikappar.

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du ska tycka att det är roligt och spännande att lära dig matematik. Du ska få möjlighet att klura på problem, lära dig nya sätt att tänka men också repetera det du redan kan genom att arbeta självständigt. Du ska också få öva på att samarbeta genom att spela spel i grupp, lösa problem i par och genom att delta i lekar i olika ämnen. 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vårt grundmaterial är läromedlet Singma. Läromedlet bygger på Singaporemodellen. Här tränas de olika förmågorna varje lektion; problemlösningsförmågan, begreppsförmågan, metodförmågan, resonemangförmågan och kommunikationsförmågan. Vi följer inlärningsordningen så som den presenteras i handledningen. Undervisningen består till stor del av dialog och resonemang i helklass, eller i mindre grupper, där eleverna får möjlighet att både reflektera själva och lära av varandra. Lärarens roll är att ställa frågor för att hjälpa eleverna att utveckla sitt tänkande och att uppmuntra dem att finna fler strategier och metoder för att lösa problem. Varje lektion har en tydlig struktur där man varierar undervisningen och låter eleverna vara aktiva och undersöka med laborativt material. 

Många av de matematiska begreppen befäster vi också på ett medvetet sätt i andra vanligt förekommande skolsituationer och i samarbete med andra ämnen. Ordningstal lärs in vid almanacksläsning. Tabeller och diagram använder vi när vi gör egen statistik av t.ex. tappade tänder och favoritdjur. På idrotten och vid utomhuslektioner har vi olika matematiklekar. Vi repeterar det vi lärt oss genom att arbeta med repetitionshäften, här kan du även få möjlighet att arbeta vidare i din egen takt och få hjälp på den nivå där du befinner dig. 

Varje vecka arbetar vi med ett matteproblem där eleverna får använda sig av EPA-metoden (ensam-tid, par-tid, alla-tid). Matteproblemen dokumenteras och då tränar eleverna, med stöd av läraren, på olika strategier och metoder för hur de löser problem. Exempel på strategier är bild, mattespråket och att prova sig fram.

Vi förstärker de olika matematiska områdena genom att använda filmer, bilder, konkret material och spel.

Vi övar mer på det vi lärt oss genom att repetera med olika spel och appar på ipaden.

En del i läroplanen handlar om programmering. Vi delar in klassen i grupper där de får lära sig grunderna i programmering genom att samarbeta med programmeringsappar på ipad, skriva ner koder till "robotar" samt prova på att vara en robot och följa koder.

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Läraren lyssnar på dig när du förklarar. Observerar hur du samarbetar med kamrater när ni löser olika uppgifter tillsammans. Läraren samtalar med dig i olika situationer för att undersöka om du förstår. För att visa vad du kan ska du öva dig på att förklara, delta i diskussionerna och öva dig på att samarbeta under lektionen. Efter ett färdigt område testar vi även skriftligt att du förstått det som vi gått igenom. Du får även chans att visa dina kunskaper genom färdighetsträning på din egen nivå i mattehäftena.

För att se vad som bedöms, se kopplad matris. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matematik åk 1-3 inkl programmering
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback