Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

F

Mönsterrapport

Martin Koch-gymnasiet, Hedemora · Senast uppdaterad: 19 december 2018

Lektion i mönsterrapport

 

Mönsterrapport:

 

(Håll en genomgång om olika mönsterkategorier tex GEOMETRISKA mönster (randigt, prickigt, rutigt) Berättande mönster (mönster som föreställer saker, vanligt på barntapeter) Grafiska mönster, Etniska/kulturella mönster, blommönster.

 

SYFTET

 

Syftet med arbetet är att lära dig ett nytt och spännande sätt att arbeta med bilkompostitioner.
Du kommer att lära dig att framställa ett mönster på samma sätt som man gör när man skapar tex en tapet. Detta kallas mönsterrapport.

 

 

 

UPPGIFTEN

 

Gör en egen mönsterrapport. Vi föreställer oss att ditt mönster ska tryckas på en tapet.

 

MATERIALEN du kommer använda dig av är papper. 15X15 cm (exakt), blyertspennor för skiss och färgpennor eller tuschpennor att färglägga med. Svarta smala tuschpennor till konturerna.  Du kommer även använda dig av tejp för att sammanfoga bitarna på baksidan.

 

VERKTYGEN du kommer använda dig av är linjal, pennvässare, sax och kopiatorn.

 

INSTRUKTIONER:

 

Steg 1. Du får ett fyrkantigt papper (15x15 cm)
I mitten av detta papper ska du nu rita en bild. Din bild får inte vidröra kanterna. Färglägg bilden.

 

Steg 2. Dela  bilden lodrätt, PRECIS på mitten så bilden blir tudelad(Klipp noga eller skär med skalpell). Byt plats på bitarna så att de kanter som tidigare var ytterkanter möts på mitten. Tejpa ihop på baksidan, var noga när du tejpar så det inte blir en ful skarv.

 

 

 

Steg 3. Dela nu  bilden vågrätt, PRECIS på mitten så bilden blir tudelad(Klipp noga eller skär med skalpell). Byt plats på bitarna så att de kanter som tidigare var ytterkanter möts på mitten. Tejpa ihop på baksidan, var noga när du tejpar så det inte blir en ful skarv. Nu bör du ha ett kors av tejp på baksidan och en ett papper med bild i alla fyra hörn och ett vitt utrymme i mitten.

 

 

 

Steg 4. Titta på din bild. Nu bör du ha en bild med ett tomt parti i mitten. Fyll det partiet med mer teckning, det du ritar i det här steget får gärna ritas ihop med det du ritat tidigare, men din nya teckning får inte heller gå ut över kanten på papperet. Färglägg teckningen.  

 

 

 

Steg 5. Kopiera bilden i 4 ex (minst)

 

Steg 6. Sätt ihop bilderna, kant i kant, tejpa på baksidan. De bör nu tassa ihop som ett pussel.

 

Vi berör och jag bedömmer: hur du  använder olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Hur du utv ecklar idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial

hur du presenterar dina bilder med anpassning till syfte och sammanhang.

 


Läroplanskopplingar

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Här lämnar du in en bild på ditt verk

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback