👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uppgift: Julmusik (sammanställande text)

Skapad 2018-12-20 12:51 i Djurgårdsskolan Kristinehamn
Skriva en sammanställning om artiklar om julmusik.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Sammanställande text kring artiklar om julmusik

Innehåll

Uppgift: Julmusik - vad har den för påverkan?

 

Julen närmar sig och julmusiken hörs snart överallt… Men vad känner vi egentligen för julmusiken och vad har den för effekt på oss? Och vad är positivt med den? Din uppgift är att ge dig ut på nätet och hitta några olika artiklar som handlar om julmusik och vad den har för påverkan och vad som är bra med den.

 

Frågor som kan vara till din hjälp: Vad har julmusiken för effekt på människor i allmänhet? Hur påverkar den försäljningen? De som jobbar i butikerna?

 

Gör en sammanställning av det du hittar på minst ½ sida. En sammanställning är en text där du inte bara gör ett refererat av en text, utan redogör för innehållet ifrån flera olika källor. Ett refererat är som du kanske känner till ett återberättande av det väsentliga (viktigaste) innehållet i din text med dina egna ord. När du citerar ska du ange citaten precis som i din källa inom citationstecken.

 

Glöm ej källhänvisa! Kommentera även källornas trovärdighet/relevans i avslutningen av din text.

 

Det som bedöms är din text, urvalet av källor och ditt resonemang kring dem, samt sammanställningen med källhänvisningar och beskrivningar. Se kunskapskraven nedan.

 

Du kan börja med detta klipp om du vill:


https://www.youtube.com/watch?v=Ji62C0_ALAk

Tips: Även engelskspråkiga källor får användas.

 

Att skriva en inledning…

 

Börja med ett påstående:

 

Alla texter har en inledning. Eller rättare sagt, alla bra texter har en inledning. De kan se ut på flera olika sätt, men gemensamt för dem är att de leder läsaren in i texten genom att presentera ämnet som kommer att tas upp.

 

Börja med en fråga:

 

Har du någonsin läst en text och känt att den var alldeles sådär perfekt? Den började nog med en bra inledning som direkt fick dig att fastna. Inledningen är en av de viktigaste sakerna man ibland kan glömma när man skriver en text.

Matriser

Sv
Uppgift: Julmusik (sammanställande text)

Skriva texter

F
E
C
A
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Söka, välja ut och sammanställa

F
E
C
A
Ny aspekt
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningar

F
E
C
A
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.