Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi

·

Årskurs:

5

Hälsa år 5

Östra skolan F-6, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 28 december 2018

Vi kommer att jobba med hälsa utifrån sömn, kost, motion, sociala relationer och sjukdomar.

Bedömning:

Vi kommer att ha en samtalsuppgift och två enskilda uppgifter, en som handlar om sjukdomar och en som handlar om att välja information.

Tidsplan / Lektionsplanering:

v.2-v.11

Det här ska jag lära mig

  • Vilka näringsämnen jag behöver få i mig för att må bra. 
  • Vad de olika näringsämnena behövs till i kroppen.
  • I vilken mat de olika näringsämnena finns.
  • Näringsämne: protein, fett, kolhydrat, mineraler, vitaminer
  • Hur man tar hand om maten för att den inte ska bli förstörd. Hur man gjorde förr och hur man gör idag.
  • Hur min fysiska och psykiska hälsa påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel.
  • Skillnaden mellan virussjukdomar och bakteriesjukdomar, tex förkylning och öroninflammation.
  • Vad jag själv kan göra för  att förhindra att jag blir sjuk.
  • Hur man behandlar virussjukdomar och virussjukdomar.

 

 

 

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback